Boli

# intarire imunitate # stil de viata sanatos #imunitate

Importanta unui stil de viata sanatos pentru intarirea imunitatii

Stilul de viata este un ansamblu de comportamente si obiceiuri care ne influenteaza sanatatea. Nivelul de odihna, calitatea dietei, nivelul de hidratare si de stres, odihna si absenta/prezenta unor obiceiuri nesanatoase, precum fumatul, sunt factori care ne influenteaza, negativ sau pozitiv, starea de sanatate.

 

Sistemul imunitar reprezinta un complex de celule, tesuturi si organe care apara organismul de agentii patogeni. Functionarea acestuia depinde de alegerile pe care le facem in privinta alimentatiei, a miscarii precum si de restul actiunilor cotidiene. Afla care este legatura dintre stilul de viata si sistemul imunitar si de ce este acesta atat de important pentru sanatate.

1. Alimentatia

Alimentatia are rolul de a asigura organismului necesarul de nutrienti (proteine, glucide, lipide, minerale si vitamine). Toti nutrientii au o serie de functii in organism si actioneaza asupra starii de sanatate. Pentru un sistem imunitar puternic, este necesar sa ai o alimentatie echilibrata si variata care sa contina fructe, legume, cereale integrale, peste gras, uleiuri vegetale crude, lactate, oleaginoase, carne si oua. Acestea trebuie consumate moderat, fiindca un exces favorizeaza dezechilibrele si obezitatea. Pune accentul pe fructe si legume, care trebuie sa constituie 50% din dieta zilnica.

In cazul unei alimentatii deficitare, poate fi nevoie de suplimentarea unor vitamine si  minerale sau de utilizarea unor plante medicinale care imbunatatesc imunitatea (vezi cele mai bune plante pentru sistemul imunitar).

2. Hidratarea

Apa se gaseste majoritar in organism, fiind o componenta prezenta in toate celulele organismului. In stare de deshidratare, celulele se micsoreaza si nu isi pot desfasura corect reactiile fiziologice. Pentru ca toate celulele imune au si ele apa in compozitie, o buna functionare a acestora este corelata cu un nivel optim de hidratare. 6-8 pahare pe zi sunt suficiente pentru o hidratare optima.

3. Controlul stresului

Stresul influenteaza nivelurile hormonale care, la randul lor, influenteaza activitatea celulelor imune. In perioadele de stres excesiv sau in cazul stresului cronic, sistemul imunitar intra in declin, iar organismul este expus unor infectii si afectiuni. Fa-ti timp pentru activitati placute si pentru cei dragi, astfel incat sa tii stresul sub control.

4. Miscarea

Sportul imbunatateste circulatia sangelui. Prin sange, nutrientii si oxigenul sunt distribuiti catre tesuturi si organe. Asadar, miscarea ajuta la o utilizare eficienta a acestora de catre organism. Mai mult decat atat, sportul imbunatateste circulatia limfei, sistem circulator care contine celule imune (limfocite) si care detoxifica organismul. Sportul imbunatateste odihna si creste nivelul de endorfine si serotonina, substante care ofera senzatia de fericire sau placere. Astfel, sportul scade nivelul de stres si imbunatateste imunitatea.

5. Odihna

Avem nevoie de minim 7 ore pe noapte de odihna. Aceasta ajuta la regenerarea organismului si la reincarcarea bateriilor pentru o noua zi. Lipsa odihnei da peste cap ritmul somn-veghe si creeaza dezechilibre hormonale, care pot creste stresul si pot influenta si apetitul. Asta inseamna un risc sporit de crestere in greutate, atunci cand suntem privati de somn, iar cresterea in greutate nu este un aspect sanatos.

6. Evitarea viciilor

Abuzul de alcool, tutun si droguri scade, dramatic, imunitatea, din cauza substantelor toxice aduse in organism. Fumatorii sunt mai predispusi infectiilor respiratorii si s-a demonstrat ca in cazul lor, bolile infectioase si simptomatologia asociata sunt mai prelungite decat la nefumatori. De asemenea, plagile se vindeca mai greu la cei care fumeaza. Incearca sa reduci, treptat, consumul acestor substante, pana ce renunti de tot la acestea sau apeleaza la specialisti. Daca nu ai astfel de vicii, asigura-te ca le tii departe de tine si de acum incolo.

7. Controlul greutatii

Greutatea in exces este asociata cu un sistem imunitar slab, fiindca o persoana supraponderala sau una obeza sufera anumite dezechilibre din cauza excesului de tesut adipos. Si deficitul de greutate este o problema, deoarece organismul nu dispune de necesarul de substante nutritive pentru un sistem imunitar puternic. Atat in cazul obezitatii, cat si in cazul deficitului de greutate, exista anumite lipsuri nutritionale care afecteaza imunitatea. Asigura-te, asadar, ca mananci sanatos si variat si ca respecti cele 3 mese principale si 2 gustari. Evita alimentele sarace nutritiv, dar bogate caloric, cum ar fi fast-foodul, dulciurile si snacksurile.

In concluzie, sistemul imunitar este puternic influentat de alegerile noastre zilnice. Adopta un stil de viata sanatos si, astfel, poti fi sigur ca imunitatea ta este, intotdeauna, pregatita de lupta.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/func%C5%A3ionare-alerg%C4%83tor-distan%C5%A3%C4%83-lung%C4%83-1705716/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare