Boli

#proteine #minerale #carbohidrati #macronutrienti

Importanta proteinelor si mineralelor pentru sanatate

Proteinele, minerale si carbohidratii sunt cei mai importanti nutrienti care ne mentin in viata. Proteinele ajuta la dezvoltarea si fixarea tesuturilor, carbohidratii ofera energie, iar mineralele ajuta la reglarea proceselor metabolice.

Acesti nutrienti se obtin in special din alimentele pe care le consumam, iar deficienta unora dintre acestia poate duce la malnutritie si numeroase probleme de sanatate.
 

Macronutrienti si micronutrienti


Micronutrientii sunt necesari pentru procesele fiziologice. Ajuta la dezvoltarea si fixarea tesuturilor, participa si regleaza procesele metabolice. Macronutrientii, precum proteinele si carbohidratii, ofera organismului proteinele necesare pentru energie.

Mineralele si vitaminele sunt micronutrienti de care organismul uman are nevoie in cantitati mai mici decat macronutrientii. Sunt insa substante esentiale pentru procesele metabolice. Deficienta de macro si micronutrienti duce la malnutritie si sistem imunitar slabit .
 

Ce sunt proteinele


Proteinele sunt cele mai importante substante care fac parte din organismul uman. Toate celulele organismului sunt realizate din proteine, inclusiv porii, pielea, tesuturile musculare, organele si glandele.

Surse importante de proteine sunt carnea, pestele, ouale sau produsele lactate. Pentru a nu suferi de deficienta de proteine, este indicat ca 35% dintre caloriile zilnice pe care le consumam sa provina din surse proteice.
 

Ce sunt mineralele


Mineralele sunt substante anorganice necesare pentru dezvoltarea si intarirea sistemului osos, pentru reglarea hormonilor si a ritmului cardiac. Printre cele mai importante minerale se numara calciul, fosforul, potasiul, sodiul, clorul, magneziul si sulful.

Organismul uman mai era nevoie si de fier, iod, seleniu, zinc, fluor, crom, cobalt, cupru si mangan. Aceste minerale se gasesc in fructe, legume si carne, insa pot fi procurate si din suplimentele alimentare.
 

Ce sunt carbohidratii


Carbohidratii sunt macronutrienti de care organismul uman are nevoie in cantitati mari. Specialistii recomanda ca 45 - 65 % din caloriile zilnice sa provina din carbohidrati. Aceste substante sunt principala sursa de energie a organismului. Carbohidratii sunt metabolizati in glucoza, care este utilizata de celulele organismului pentru energie.

Surse importante de carbohidrati sunt fructele, legumele verzi, laptele, cerealele integrale, fasolea sau legumele cu amidon. Se gasesc si in produse rafinate, insa pe acestea este indicat sa le consumam in cantitati cat mai mici.
 

Micronutrienti de care avem nevoie


Exista o serie de micronutrienti de care organismul uman are nevoie pentru a functiona corect. Calciul, vitamina D, fierul si vitamina C sunt esentiale pentru viata.

Calciul si vitamina D sunt esentiale pentru dezvoltarea si intarirea sistemului osos. Persoanele care sufera de deficienta de calciu si vitamina D sunt mult mai expuse fracturilor si osteoporozei. Surse importante de calciu sunt laptele si lactatele, iar vitamina D poate fi procurata prin expunerea la soare , dar si din peste si ulei de peste.

Fierul este prezent in celulele rosii si este esential pentru formarea hemoglobinei. Hemoglobina ajuta la transportarea oxigenului catre toate organele corpului uman. Surse importante de fier sunt carnea rosie si spanacul.

Vitamina C previne infectiile si imbunatatesti functia plamanilor. Se gaseste in special in citrice.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului