Boli

#implant dentar #implant

Implantul dentar – solutia ideala pentru dinti ficsi

In cazul in care va lipsesc dinti sau tocmai ati aflat ca din motive de sanatate orala este nevoie sa efectuati una sau mai multe extractii dentare, atunci implantul dentar reprezinta metoda ideala pentru recapatarea sanatoasa si rapida a zambetului dumneavoastra, intr-un mod cat mai aproape de natural.

Dar ce este un implant dentar?

Implantul dentar este o piesa de forma unui surub din titan sau alte materiale biocompatibile, care inlocuieste cu succes radacina unui dinte lipsa si reprezinta cea mai buna solutie pentru restaurea unuia sau mai multor dinti care va lipsesc. Exista mai multe marci si tipuri de implanturi, ceea ce face si ca oferta de implant dentar de pe piata sa fie foarte diversificata. In cele ce urmeaza va vom prezenta ceea ce trebuie sa stiti atunci cand doriti sa apelati la restaurarea danturii cu ajutorul implanturilor.

Cum inlocuiesc implanturile dentare dintii lipsa?

Resturarile dentare cu implanturi constau din unul sau mai multe suruburi speciale care inlocuiesc radacina dintilor lipsa si pe care se fixeaza ulterior o coroana dentara, o punte dentara sau o proteza dentara totala (in cazul edentatiei totale), toate acestea fiind legate prin niste piese de legatura denumite bonturi protetice, pe care se cimenteaza sau se insurubeaza lucrarile protetice provizorii sau definitive. Astfel, lucrarile pe implanturi dentare inlocuiesc cu succes intr-un mod unic, atat portiunea de radacina cat si coroana dentara si sunt pozitionate in interiorul osului maxilar si/sau mandibular precum radacinile unor dinti naturali. Acest avantaj este ceea ce face ca tratamentele cu implanturi dentare sa fie atat de populare fata de celelalte optiuni clasice de inlocuire a dintilor lipsa, cum ar fi protezele dentare mobile sau puntile dentare traditionale. 

Ce avantaje prezinta implantul dentar?

Implantul dentar se foloseste de obicei in urma extractiilor dentare sau a pierderii dintilor, reprezentand cea mai buna solutie de inlocuire a dintilor lipsa, intrucat acestea se osteointegreaza perfect in osul maxilarului sau tinand loc de radacina dintilor. Lucrarile protetice fixe pe implanturi permit un sprijin real si solid pentru masticatie, astfel incat, pacientii care aleg astfel de tratamente pot sa manance si sa se bucure intr-un timp destul de scurt de alimentele lor preferate.

Avand in vedere ca implantul dentar este integrat/sudat perfect in osul maxilarelor, acesta ajuta la stimularea celulelor de crestere din os si la pastrarea sanatatii si volumului osului din zona in care este inserat. In acest fel, atat timp cat osul maxilarelor este sanatos, se mentine aceeasi forma a fetei chiar si la varste inaintate, cand alte persoane sufera de modificari semnificative ale fizionomiei, datorate solutiilor traditionale de inlocuire a dintilor lipsa, cum ar fi clasica proteza sau placa dentara mobila.

Un alt mare avantaj lucrarilor fixe pe implanturi dentare este ca, desi se comporta ca niste dinti ficsi reali, acestea nu sunt sensibile la bacterii precum dintii naturali, si, prin urmare, veti putea scapa definitiv de potentiale carii nedorite la dintii restaurati astfel.

Prin comparatie cu solutiile clasice invechite de inlocuire ale dintilor lipsa, care necesita schimbare la fiecare circa 5-7 ani, restaurarile cu implanturi dentare ofera o solutie sigura pe termen lung si extrem de rar trebuie sa fie inlocuite, din motive care nu tin neaparat de calitatea implanturilor, ci mai degraba starea de sanatate pacientului si felul in care acesta respecta indicatiile post-operatorii si igiena orala speciala pentru lucrarile protetice pe implanturi.

Ce riscuri are implantul dentar?

La fel ca in orice alta interventie chirurgicala, pot exista uneori si anumite potentiale riscuri pentru pacient sau pentru succesul tratamentului cu implanturi dentare. Insa, o planificare riguroasa si precisa a etapelor tratamentului de restaurare a danturii este foarte importanta pentru a va asigura ca un pacient este suficient de sanatos pentru a putea fi supus unei interventii chirurgicale precum cea de inserare a implantului dentar. Ca in orice alt tip de interventie chirurgicala (nu neaparat la dantura), tulburarile de sangerare, infectiile de orice fel, diferitele alergii sau afectiunile medicale existente, precum si medicatia, au nevoie de o revizuire atenta inainte de a incepe un astfel de tratament de reabilitare orala, pentru a va asigura de succesul acestuia si evitarea oricaror complicatii.

Totusi, statisticile la nivel mondial arata ca rata de succes a tratamentelor cu implanturi dentare este foarte mare si, de obicei, eventualele esecuri pot aparea doar in cazul foarte putin probabil al unor infectii, fracturari sau supraincarcari a implanturilor, sau in cazul deteriorarii zonei inconjuratoare sau pozitionarii deficitare a implanturilor, ori a calitatii slabe a oaselor maxilare in care sunt inserate acestea. Apeland totusi la un medic specialist in implantologie dentara, cu experienta vasta in restaurari dentare complexe, durabile si estetice, aceste riscuri ale tratamentului cu implantul dentar pot fi evitate inca de la inceput.

Care este pretul unui implant dentar si cat costa o restaurare cu implanturi pentru toata gura?

Evident ca tratamentele de restaurare danturii cu implanturi dentare sunt mai costisitoare decat cele fara traditionale, fara implanturi. Pretul implantului dentar difera de la o clinica stomatologica la alta, in functie de tip, de materialele din care este realizat, dar mai ales in functie de experienta medicului implantolog, a aparaturii si tehnologiilor utilizate in procesul de reabilitare a danturii cu implanturi. In general, peste 65% din costul unui implant dentar il reprezinta manopera, adica experienta medicului implantolog, care va poate asigura inca de la inceput succesul acestui tip de tratament. Mai trebuie stiut ca pretul final al unui tratament de restaurare cu implant este dat de: pretul implantului propriu-zis + pretul bontului protetic + pretul coroanei dentare care se va fixa pe implant prin cimentare sau insurubare prin intermediul bontului protetic. De aceea, intrebarea cea mai buna care se poate pune atunci cand discutam de o reabilitare cu implant dentar este: cat ma costa un tratament complet cu implant dentar si nu neaparat cat costa implantul dentar propriu-zis. Asta deoarece, desi unele clinici va pot oferi un pret mai mic pentru implanturi, costul bonturilor protetice sau al coroanelor dentare ar putea contrabalansa bugetul final in directia opusa. Deci inca de la inceput este bine sa cunoasteti care este plantul de tratament complet, cap-coada, si care sunt costurile aferente fiecarei etape in parte.

Dar cat costa un implant dentar pentru toata gura? Foarte multe persoane total edentate (care nu mai au niciun dinte) sau care mai au foarte putini dinti sanatosi, si care astfel au nevoie de lucrari protetice complete pe implanturi pentru ambele arcade, sus si jos, fac calcule complet eronate atunci cand vine vorba de o restaurare dentara totala. Acest lucru se intampla mai ales atunci cand acestea iau in considerare cate un implant dentar pentru fiecare dinte lipsa, lucru total gresit. Pentru restaurarile dentare totale fixe, se utilizeaza, de regula, 6 implanturi la maxilar si 4 la mandibula, peste care se aseaza lucrari protetice care vor inlocui toti dintii lipsa. Prin urmare, costul unui tratament cu implant dentar pentru toata gura poate fi estimat, in general, luand in calcul pretul a zece implanturi plus costul bonturilor protetice si al coroanelor dentare care se vor fixa pe aceste implanturi prin cimentare sau insurubare.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare