Boli

#aditivi #aditivi alimentari #adhd #alimentatie

Impactul aditivilor alimentari asupra organismului

Aditivii alimentari sunt substante adaugate in produsele alimentare pentru a le oferi acestora o aroma mai consistenta, un termen de valabilitate mai lung, o textura mai placuta si un aspect mai atragator. Desi in general acestea sunt recunoscute ca fiind produse sigure si testate, exista totusi anumiti aditivi care in cazul persoanelor mai sensibile pot provoca anumite probleme de sanatate.


Simptomele alergice la aditivi


In general, aditivi provoaca alergii care se manifesta prin eruptii curatate, umflarea membrelor, mancarimi la nivelul pielii sau atacuri de astm in cazul celor bolnavi. Colorantii alimentari sau indulcitorii artificiali ( aspartam ) sunt de obicei substantele vinovate de aparitia acestor reactii alergice.


Putini nutrienti, dar kilograme in plus


Adaosul de zaharuri cum ar fi siropul de porumb, zaharoza, fructoza sau dextroza da aroma, conserva mai bine si ofera un numar mare de calorii produselor alimentare, ceea ce inseamna ca desi corpul nu primeste decat o cantitate insuficienta de nutrienti, el va lua totusi destul de mult si foarte rapid in greutate. Aditivii alimentari sunt recunoscuti pentru acest efect secundar, motiv pentru care in dietele de slabit se recomanda evitarea alimentelor prelucrate.


Hipertensiune arteriala


Un sfert de lingurita de sare contine 600 mg de sodiu, adica peste o treime din cantitatea maxima de 1500 de grame pe zi, iar acest lucru creste semnificativ riscul de hipertensiune arteriala. Din pacate, majoritatea produselor din comert (chiar si dulciurile) au in compozitia lor cantitati mari de sare care, cumulate, ofera organismului mult mai mult decat doza zilnica recomandata.

.
Medicii recomanda astfel evitarea produselor conservate (salamuri, conserve, chipsuri etc) si inlocuirea acestora cu alimente naturale, preparate in casa, cu un continut scazut de sare.


Hiperactivitate


Hiperactivitatea este o afectiune care se manifesta prin tulburari comportamentale, deficit de atentie si modificari ale functiilor creierului. De asemenea, colorantii alimentari (in special cei galbeni) si benzoatul de sodiu pot agrava comportamentul hiperactiv al unui copil care sufera de ADHD.


Benzoatul de sodiu se gaseste in alimente precum: cereale dulci, bomboane, bauturi colorate, deserturi congelate, creme, glazuri etc. Daca esti predispus la hiperactivitate renunta la alimentele pe a caror eticheta estre trecut benzoatul de sodiu si opteaza pentru alimente naturale si produse de casa. De asemenea, carnea de peste gras (cum ar fi somonul) este recomandat deoarece poate imbunatati functiile creierului.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului