Boli

#medic stomatolog #stomatolog #copii #igiena #igiena orala

Igiena orala in randul copiilor: cum sa faci mai placuta o vizita la medicul stomatolog

O vizita la dentist este o „excursie“ de care cei mai multi copii se tem. Ca parinte, poate fi provocator sa il convingi pe cel mic ca nu are de ce sa-i fie frica. Reticenta apare inca din momentul in care il anunti ca trebuie sa mearga la un control, iar vizita propriu-zisa este, de multe ori, insotita de tipete si plansete.

Transformand vizitele la medicul stomatolog in experiente placute, il pregatesti pe cel mic pentru un stil de viata sanatos pentru tot restul vietii.

Fii un exemplu pozitiv

Modeleaza comportamente sanatoase pentru copilul tau. Lasa-l sa intre in baie in timp ce tu ai grija de igiena dentara. Cel mic va invata astfel de la o varsta frageda despre importanta spalarii dintilor si va fi mai dispus sa faca ceea ce vede. De asemenea, este bine sa il inveti cum sa isi perie corect dintii.

In plus, pentru a-l pregati pentru vizita la medicul dentist, il poti lua cu tine cand mergi la un control stomatologic. Astfel, se va putea obisnui cu designul unui cabinet, cu modul de functionare a unui unit dentar si va intelege ca nu este o procedura dureroasa, ci poate fi o experienta amuzanta.

Explica-i, cu calm, scopul unei vizite la dentist. De pilda, ii poti spune ca rolul unui stomatolog este sa faca zambetul adultilor si copiilor mai stralucitor, sa ii ajute sa aiba o dantura sanatoasa si sa nu sufere din cauza durerilor de dinti.

Ofera-i explicatii relevante prin intermediul jocului

O modalitate amuzanta de a-ti pregati prichindelul pentru o vizita la dentist este prin joaca. Interpreteaza pentru cateva minute rolul unui stomatolog si pregateste-i papusile preferate pentru un control stomatologic. Cu ajutorul unui unit dentar de jucarie il vei ajuta pe cel mic sa se familiarizeze cu cabinetul unui medic si sa inteleaga ce se va intampla cand va ajunge el acolo.

Poti, totodata, sa folosesti o ceasca pentru ca cel mic sa invete practica de clatire din cadrul unei vizite obisnuite. Cel mic poate deveni pacient imaginar in cadrul jocului. Prin intermediul unor astfel de activitati, va invata la ce sa se astepte de la un control stomatologic.

Lasa-l sa mearga la dentist cu insotitori

Ajuta-l sa aiba o vizita la dentist mai distractiva cu ajutorul unor obiecte pe care le indrageste. Insotitorii lui pot fi jucariile de plus favorite, o patura de care nu se desparte niciodata, o bratara norocoasa sau o carte preferata. Astfel de ancore sunt benefice pentru sprijinul moral de care cel mic are nevoie la prima vizita la medicul dentist. Familiaritatea acestora face ca prichindelul sa perceapa cabinetul medicului ca fiind mai putin infricosator.

Alege cu grija cabinetul stomatologic

Nu in ultimul rand, este important sa alegi un cabinet stomatologic care sa fie animat si colorat, astfel incat copilul sa fie relaxat si captivat de ceea ce vede. Totodata, este vital ca personalul medical sa fie zambitor si prietenos, sa ii ofere explicatii utile si sa aiba rabdare sa ii raspunda la toate curiozitatile. Felul in care se simte la prima experienta la dentist poate determina atitudinea lui viitoare fata de igiena dentara.

Copilul trebuie sa fie pregatit inainte de a merge la un control stomatologic. Printre cei mai importanti pasi spre o vizita medicala de succes este sa ii explici importanta igienei dentare si a controalelor periodice.

Sursa foto: Lyashenko Egor/ Shutterstock

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare