Boli

#rh #globule rosii #grupa sanguina #grupa de sange #sange

Grupele de sange si importanta lor

Grupa de sange este o caracteristica mostenita de la parinti, care determina compatibilitatea cu alte persoane in situatia unei transfuzii de sange . Stabilirea acesteia este foarte importanta pentru a se putea sti, in caz de boli sau accidente grave, care este grupa de sange de care persoana afectata are nevoie. Cea mai intalnita grupa de sange din Romania este A pozitiv si cea mai rara este AB negativ. In cazul unei transfuzii gresite, persoana care primeste sange de la un donator diferit intra in soc transfuzional si decedeaza.

Ce este grupa sanguina ?

Sangele este constituit din plasma si din trei feluri de celule sangvine: leucocite (globulele albe), eritrocite (globulele rosii) si trombocite (plachete sagvine, celule cu rol in coagularea sangelui). Grupa sanguina a unei persoane depinde de antigenii (substante care stimuleaza raspunsul sistemului imunitar - adica proteine si zaharuri) prezenti la suprafata globulelor rosii. Cand o persoana primeste sange, antigenii anunta organismul ca este vorba de un corp strain. Acestia determina daca o transfuzie de sange va fi acceptata sau nu.

Exista trei tipuri de antigeni (A, B si AB) care permit distingerea a patru grupe sangvine diferite. Grupa 0 se caracterizeaza prin absenta antigenilor la suprafata globulelor rosii.

Grupe sanguine diferite

In 1900 a fost descoperit primul sistem de determinare a grupelor sanguine - AB0 - in urma mai multor incercari de transfuzie nereusite. Totusi, cauzele pentru care pacientii mureau au fost elucidate. Astfel, s-au descoperit patru grupe sanguine diferite: A, B, AB si 0 (sau grupele 1, 2 3 si 4). Diferenta acestora era data de prezenta antigenilor la suprafata globulelor rosii. Exceptia o constituie grupa 0 (denumire provenita de la faptul ca nu contine antigeni), ale carei globule rosii contin totusi o substanta cu rol de antigen, denumita aglutinogen.

Cel de-al doilea sistem – Rhesus - este necesar in caz de imunizari si in special in cazul incompatibilitatii dintre fetus si mama. Sistemul Rhesus: Rh + (pozitiv) sau Rh – ( negativ) este al doilea sistem antigenic specific globulelor rosii. Acesta se bazeaza pe prezenta a cinci antigeni: D, C, E, c si e. Persoanele cu Rh pozitiv sunt cele care poseda antigenul D. De exemplu, o persoana cu grupa 0 care este purtatoare de antigenul D are grupa sanguina 0 pozitiv. Potrivit statisticilor, aproximativ 85% din populatie au Rh pozitiv, in timp ce restul de15% au Rh negativ.

In Romania, grupele sanguine sunt repartizate astfel: 43% - grupa A, 33% grupa 0, 16% - grupa B si 8% grupa AB.

Compatibilitatea

Grupa sanguina este o caracteristica foarte importanta care permite diferentierea indivizilor inainte de inainte de a se efectua transfuzii sanguine, in cele mai bune conditii de compatibilitate. In sange, exista in mod natural natural anticorpi (denumiti aglutinine) dirijati impotriva antigenilor pe care sangele de la donator nu-l poseda. De exemplu, o persoana care are grupa de sange A poseda in propriul ser anticorpi impotriva antigenului B. De aceea, nu poti transfuza unei persoane cu grupa A sange de grupa B sau AB. Aceasta antreneaza o hemoliza (distrugerea globulelor rosii) si implicit apare socul transfuzional.

De asemenea, exista o incompatibilitate intre Rh negativ si Rh pozitiv. Persoanele cu Rh negativ nu poseda aglutinine anti-Rh, dar le fabrica in timp ce sunt puse in contact cu globulele rosii purtatoare de Rh pozitiv. Astfel, o persoana cu Rh negativ nu va putea primi sange decat de la persoanele cu acelasi tip de Rh si in niciun caz de la persoanele A+, B+, 0+ sau AB+.

Stabilirea factorului Rh este necesara in special in cazul unei femei insarcinate. Daca mama are Rh negativ si tatal Rh pozitiv, anticorpii materni pot influenta evolutia sarcinii. Organismul gravidei va declansa anticorpi Rh. Daca fatul ei are Rh-ul tatalui, adica pozitiv, mama trebuie sa urmeze un tratament impotriva dezvoltarii anticorpilor Rh.

Donatori si primitori universali

Persoanele care au grupa de sange 0 negativ sunt denumiti „donatori universali” pentru ca pot dona sange tuturor persoanelor indiferent de grupa de sange. Globulele lor rosii nu poseda niciun antigen (nici A, nici B si nici D), de aceea a fost numita si grupa 0. In schimb, ele nu pot primi sange decat de la grupa lor de sange 0 negativ.

Pe de alta parte, persoanele din grupa AB pozitiv sunt denumiti „primitori universali”. Ele pot primi sange de la orice grupa (A, B sau 0). In schimb, nu pot dona sange decat la persoanele care au grupa de sange AB pozitiv.

Grupa sanguina si mostenirea genetica

Grupa noastra sanguina este o caracteristica mostenita de la parintii nostri. Antigenii sistemului A, B, 0 sunt transmisi datorita genelor. Copilul primeste doua gene (una mostenita de la tata si una de la mama) care codeaza grupa sanguina. Daca vrei sa vezi ce grupa de sange poate avea copilul tau, da click aici.

Grupa sanguina este formata la randul ei din gene alele (alele = versiuni diferite ale unei gene). A si B sunt dominante, iar 0 este recesiva. O persoana din grupa A poate avea genotipic: AA sau A0. A fiind dominanta si 0 – recesiva, se va exprima grupa sanguina A. In cazul grupei AB, ambele fiind dominante este vroba doar de grupa sanguina AB.

Ce grupa de sange poti avea

  • Daca parintii au grupa A& A, copilul poate avea grupa de sange A sau 0;
  • Daca parintii au grupa A& B, copilul poate avea gurpa de sange A, B, AB sau 0;
  • Daca parintii au grupa A & AB, copilul poate avea grupa de sange A, B, AB;
  • Daca parintii au grupa A & 0, copilul poate avea grupa de sange A sau 0;
  • Daca parintii au grupa B & B, copilul poate avea grupa de sange B sau 0;
  • Daca parintii au grupa B & AB, copilul poate avea grupa de sange A, B si AB;
  • Daca parintii au grupa B & 0, copilul poate avea grupa de sange B sau 0;
  • Daca parintii au grupa AB & AB, copilul poate avea grupa de sange A, B sau AB;
  • Daca parintii au grupa AB & 0, copilul poate avea grupa de sange A sau B;
  • Daca parintii au grupa 0 & 0, copilul poate avea grupa 0.

De retinut: chiar dupa mai multe transfuzii, ne pastram toata viata grupa sanguina. Exceptiile sunt doar particulare cum sunt grefele de maduva osoasa.

Ce se intampla in cazul unei transfuzii gresite

Pentru ca oamenii nu au aceeasi grupa de sange, o transfuzie de sange a carei grupa nu corespunde celui care ar trebui sa primeasca poate antrena probleme de sanatate foarte grave. Anticorpii nu vor recunoaste acest sange si il vor ataca ca pe un element nedorit din organism.

Incompatibilitatea dintre sangele donatorului si cel al primitorului duce la aparitia socului transfuzional. Acesta se manifesta prin: anxietate, bataile inimii reduse, oprirea diurezei ( a urinarii), febra, frisoane si poate duce in final la deces .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare