Boli

#diabet #gripa #boli #afectiuni #atac de cord

Gripa poate provoca diabet si atacuri de cord

Gripa este mult mai periculoasa decat o simpla viroza sezoniera: favorizeaza aparitia diabetului si declanseaza atacuri de cord, sustin expertii. Vestea buna este ca aceasta descoperire ajuta la prevenirea formelor grave ale acestor probleme medicale.


Gripa declanseaza diabet


In cazul diabetului, celulele nu absorb suficient zahar din sange, deoarece si-au pierdut sensibilitatea la hormonul insulina. In stransa legatura cu stilul de viata si alimentatia, diabetul este o afectiune extrem de raspandita in intreaga lume.

O alta cauza a diabetului este si sistemul imunitar slabit, care distruge celulele pancreatice care produc insulina. Foarte multe persoane mostenesc o predispozitie genetica pentru aceasta afectiune, insa factorii din mediul inconjurator sunt cei care declanseaza diabetul.

Inca din anii '70, numeroase studii au evidentiat rolul major pe care virusurile il au in declansarea diabetului. Enterovirusrile si rotavirusurile sunt in mare parte responsabile pentru aparitia diabetului: sistemul imunitar este pacalit de infectii cu acestea si ataca celulele pancreatice.


Gripa provoaca atacuri de cord


Specialistii au descoperit si ca gripa poate provoca atacuri de cord. Astfel, in sezonul gripal, numarul atacurilor de cord creste in mod semnificativ. Insa vaccinarea impotriva gripei reduce cu aproape 50% riscul de atac de cord sau atac cerebral in randul adultilor.

Specialistii sunt de parere ca inflamatiile produse de gripa dezechilibreaza cheagurile de sange "tacute" din arterele de sange. De altfel, gripa este o infectie severa, care trebuie tratata cu maxima seriozitate, intrucat se raspandeste rapid de la persoana la persoana si afecteaza intreg sistemul imunitar.


Cum sa previi gripa


Cea mai buna metoda de prevenire a gripei este vaccinarea sezoniera. Vaccinul antigripal contine substante si radacina de virus care protejeaza organismul. Insa, pe langa vaccinare, este foarte important sa respecti cateva masuri de igiena.

Nu uita sa te speli pe maini cat mai des, cu apa calda si sapun, si sa folosesti dezinfectante cu alcool atunci cand nu te poti spala. In plus, acopera gura si nasul cu un servetel atunci cand stranuti sau tusesti, dupa care il arunci.

In sezonul gripelor, este indicat sa eviti spatiile aglomerate si persoanele care sunt bolnave. In acest fel, vei reduce riscul de imbolnavire si raspandire a virusului.


Sursa foto: cnn.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare