Boli

#dinti #dantura #periuta dinti

Greseli zilnice care afecteaza dintii

Chiar daca iti periezi dintii in fiecare dimineata, acest lucru nu este suficient pentru a avea o dantura sanatoasa si rezistenta. Daca consumi in mod frecvent dulciuri, fumezi sau eviti sa mergi periodic la medicul stomatolog, dintii tai vor avea de suferit. Iata cateva greseli pe care le faci zilnic si care duc la deteriorarea danturii.

 

Mananci prea multe dulciuri

 

O dieta bogata in zaharuri este periculoasa atat pentru silueta, cat si pentru dinti. Guma de mestecat , bomboanele sau sucurile acidulate sunt obiceiuri daunatoare dintilor. Cariile dentare nu sunt insa cauzate numai de continutul ridicat de zahar consumat, ci si de produsele fainoase. Acestea distrug la randul lor smaltul si gingiile.

Dietele cu un aport ridicat de zahar si carbohidrati duc la carierea si deteriorarea dintilor. Urmele de zaharuri si fainoase de pe dinti sunt trasnformate in acizi de catre bacteriile care se gasesc in gura. Acesti azici distrug smaltul dintilor si astfel apar cariile. De asemenea, alimentele si dulciurile care sunt lipicioase sau gumante sunt dusmani de temut ai dintilor. Daca totusi nu poti renunta la dulciuri, incearca sa te speli pe dinti dupa fiecare masa.

 

Esti un fumator inrait

 

Alaturi de toate celelalte daune pe care le aduce organismului uman, fumatul excesiv afecteaza si sanatatea dintilor. Fumatul afecteaza gingiile si calitatea dintilor, care sunt mai predispuse cariilor si deteriorarii. Alaturi de alcool, tigarile reprezinta un cocktail periculos pentru dantura si mareste riscul de cancer oral.

 

Iti traumatizezi dintii

 

De cate ori nu ai rontait capatul unui creion sau ai mestecat inghetata crezand ca aceste obiceiuri nu sunt daunatoare. Dintii simt insa aceste lucruri in mod diferit si se pt deteriora foarte repede. Smaltul dintilor se distruge mult mai rapid, lasand astfel acizii sa atace dintii. Scrasnitul dintilor este un alt obicei daunator dintilor. Repetat in mod obsesiv, acest obicei duce la tocirea si chiar pierderea dintilor .

 

Nu iti ingrijesti corespunzator dantura

 

Daca sari in mod frecvent peste curatarea dintilor lasi loc liber afectiunilor gingivale si problemelor smaltului dentar. Perierea dintilor cu apa calduta si pasta de dinti, de doua ori pe zi, in special dupa mese trebuie sa faca parte din rutina ta zilnica. Bacteriile din gura se hranesc cu urmele de mancare lasate dupa fiecare masa. Rezulta astfel acizi care dauneaza dintilor si gingiilor. De asemenea, este important sa faci o vizita la cabinetul stomatologic de doua ori pe an.

 

Nu folosesti peruta de dinti potrivita

 

Cele mai potrivite periute de dinti sunt cele mici spre medii. Manerul periutei trebuie sa fie usor si confortabil. De asemenea, parul periutei este foarte important. Unele periute au firele de par asezate oblic, altele il au drept. Cele mai potrivite periute sunt insa cele care au suficienti peri, rotunjiti la capete. Perii trebuie sa fie suficient de duri incat sa curete cat mai bine dantura, insa sa nu distruga smaltul sau sa raneasca gingiile.

 

Iti periezi dintii prea des

 

Spalatul dintilor de trei ori pe zi este ideal pentru o dantura sanatoasa si rezistenta. Periatul excesiv nu este insa atat de benefic pe cat s-ar crede. Astfel, radacinile dintilor se irita, putand duce astfel la afectiuni ale gingiilor. De asemenea, periatul prea dur al dintilor poate distruge smaltul dintilor. Periatul dintilor trebuie sa se faca de 2 - 3 ori pe zi, indicat dupa fiecare masa, timp de 2 - 3 minute.

 

Nu te periezi corect

 

Atunci cand te speli pe dinti trebuie sa cureti toate colturile gurii. Trebuie sa periezi si suprafata interioara a dintilor. De asemenea, este indicat sa iti cureti dintii in fiecare zi din alta parte a danturii. Trebuie sa periezi si limba si cerul gurii, care adapostesc numeroase bacterii.

 

Folosesti prea multa pasta de dinti

 

Excesul de pasta de dinti nu dauneaza dintilor, insa asta inseamana ca nu iti periezi corespunzator dantura. Daca foloseste prea multa pasta de dinti vei vrea sa o elimini cat mai repede din gura, astfel ca timpul periajului va fi redus.

 

Nu ai grija de periuta

 

De fiecare data dupa ce iti periezi dintii este indicat sa speli si periuta. Bacteriile se inmultesc rapid in periuta de dinti, in special in cele care nu sunt ingrijite. Urmatoarea data cand iti vei spala dintii, vei introduce in cavitatea bucala numeorase bacterii. De asemenea, periuta de dinti trebuie sa fie uscata, iar perii protejati de bacteriile din mediul inconjurator.

 

Nu iti schimbi periuta periodic

 

Periuta de dinti trebuie schimbata o data la fiecare 2 - 3 luni. O poti schimba si mai devreme daca perii sunt deteriorati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare