Boli

#control stomatologic #tratament #afectiuni dentare #gingivostomatita herpetica

Gingivostomatita herpetica, manifestare si tratament

Produsa de virusul Herpex Simplex, gingivostomatita herpetica este o infectie virala a mucoasei bucale, care apare frecvent la copii intre sase luni si sase ani.

Evolutia este una fulminanta cu semne clinice caracteristice: febra mare, cefalee, anorexie, iritabilitate, apatie, limfadenopatie bilaterala si desigur multe leziuni caracteristice pe mucoasa bucala care fac dificila alimentatia si produc halena si o salivatie abundenta. Aceasta apare rosie si e dematiata cu numeroase vezicule pline cu un lichid transparent la inceput, apoi tulbure si care prin spargere lasa leziuni ulceroase mici, rotunde, acoperite de depozite galbene de fibrina si extrem de dureroase. Noi leziuni continua sa apara in primele 3-5 zile. Leziunile se vindeca complet in 10-14 zile de la debut.

De remarcat ca este afectata atat mucoasa bucala mobila (obraz, limba, planseu, palat, amigdale)  cat si cea fixa (gingivala). Leziunile sunt extinse si extrem de dureroase determinand  consultarea rapida a unui specialist. Diagnosticul se pune pe semnele clinice si pe examenele serologice, facandu-se diferenta cu  aftoza, herpangina, gingivita ulcero-necrotica, eritemul multiform, pemfigus sau boala maini, piciorului si gurii.
 

Tratamentul este unul simptomatic pentru scaderea durerii si febrei si numai dupa prescriptie medicala! In cazurile severe  se recomanda Acyclovir.

Mentinerea curata a leziunilor prin clatirea cu colutorii magistrale sau solutii antiseptice este indispensabila. De asemenea se recomanda o alimentatie moale (piure, iaurt, supa) si cat mai multe lichide.

 

Daca aveti intrebari legate de gingivostomatita herpetica le puteti adresa doamnei Dr Stomatolog Lucy Visinescu, prin postarea unui comentariu la acest articol.
Date de contact:
Tel 0744 68 76 65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare