Boli

# contact persoane bolnave # persoane vaccinate #carantina #izolare

Esti vaccinat si ai intrat in contact cu o persoana infectata? Afla daca trebuie sau nu sa stai in carantina!

Numarul de cazuri de Covid-19 creste de la o zi la alta iar situatia din Romania este tot mai ingrijoratoare. Posibilitatea de a intra in contact cu o persoana infectata este foarte mare.

 

In concluzie, multe dintre persoanele vaccinate se intreaba daca este necesar sa stea in carantina dupa ce au intrat in contact cu o persoana infectata.

Cum functioneaza vaccinul?

Persoanele vaccinate anti-covid se pot infecta daca intra in contact cu o persoana infectata. Cu toate acestea, potrivit studiilor, aceste persoane transmit virusul mai greu decat cele nevaccinate.  

Insa, principalul scop al vaccinarii este acela de a face o forma mai usoara a bolii, care sa nu iti puna viata in pericol.

Ce se intampla daca o persoana vaccinata intra in contact cu o persoana infectata

In cazul in care o persoana vaccinata intra in contact cu o persoana infectata va sta, sau nu, in carantina, in functie de situatie, astfel:

1. Daca ai intrat in contact cu o persoana infectata si ai simptome specifice Covid-19, Directia de Sanatate Publica trebuie sa te testeze in cadrul anchetei epidemiologice. Pana la aflarea rezultatului trebuie sa stai in izolare, apoi, daca rezultatul este pozitiv este necesar sa iei legatura cu medicul de familie pentru tratament si vei fi nevoit sa stai in izolare pana la vindecarea completa.

2. Daca ai intrat in contact cu o persoana infectata si NU ai simptome specifice Covid-19, legea prevede ca nu esti ogligat sa stai in carantina. Cu toate acestea te poti testa pe cont propriu, pentru propria siguranta.

“Exceptarea de la masura carantinei instituita cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplica pentru persoanele vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare pana la data contactului direct.” se arata in Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 43 din 01.07.2021, la Art.6.

Ce se intampla daca nu esti vaccinat

Persoanele nevaccinate care intra in contact cu un caz depistat pozitiv sunt obligate sa stea in carantina timp de 14 zile indiferent daca au sau nu simptome. Exceptia se aplica in cazul persoanelor care au trecut prin boala in ultimele 6 luni si au imunitate.

“Exceptarea de la masura carantinei instituita cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplica si pentru persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 in ultimele 180 de zile anterioare contactului, pentru care au trecut cel putin 14 zile de la data confirmarii pana la data contactului”, se arata in Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 43 din 01.07.2021, la Art.6.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare