Boli

# cauze oboseala #oboseala #oboseala cronica #cauze oboseala cronica

Esti mereu obosita? Afla care poate fi motivul!

Te simti foarte obosita, nu te mai poti concentra si totul pare ca merge in defavoarea ta? Cauzele oboselii sunt multiple. De la cele mai banale, precum lipsa somnului, pana la cauze medicale ce trebuie tratate corespunzator. Iata ce trebuie sa stii despre oboseala, daca te numeri printre persoanele care nu mai pot scapa de senzatia de oboseala.

Nu dormi suficient

Din ce in ce mai multe persoane se confrunta cu aceasta problema. Din pacate, timpul limitat pe care-l avem ne face sa rupem din orele de somn pentru a reusi sa rezolvam diferse lucruri, sa muncim sau, de ce nu, sa ne uitam la serialul preferat. In timp, orele pierdute de somn se transforma in oboseala cronica. Daca acesta este motivul pentru care esti vesnic obosit, atunci o rutina de somn si minim 7-8 ore de somn pe noapte, vor fi suficiente pentru a te repune pe picioare.

Ai un somn agitat

Persoanele care au un somn agitat, desi dorm 7-8 ore pe noapte, nu au un somn de calitate, iar acest lucru duce, in timp, la stari profunde de oboseala.  Somnul agitat poate fi provocat de stres, de alte probleme de sanatate sau, pur si simplu, de consumul tarziu de cafea, cola sau alte energizante.

Esti o persoana sedentara

Sedentarismul poate duce la aparitia oboselii. O persoana care nu este activa suficient se poate simti adesea obosita si aparent, nu pare sa existe un motiv pentru asta. Exercitiile regulate, chiar si plimbarile in ritm alert, duc la cresterea nivelului de energie. Este indicat sa incepi ziua cu o serie de exercitii simple (pe care le poti face si acasa) sau o plimbare in aer liber, pentru a avea un boost de energie intreaga zi.

Lipsa de vitamine si/sau minerale

Daca starea de oboseala persista mai multe zile, desi te odihnesti suficient este timpul sa-ti faci o serie de analize. Poate fi vorba despre o carenta de vitamine si/sau minerale. Lipsa fierului, a magneziului, a vitaminei D si a vitaminelor din complexul B, sunt doar cateva dintre carentele care au ca simptom oboseala crunta. Nu le lua insa dupa ureche, ci doar in urma analizelor.

Suferi de alergii

Alergiile, in special cele netratate, duc adesea la stari de oboseala accentuata. Stiai ca aproximativ 80% din populatia globului sufera de o forma de alergie? Daca ai simptome de alergie nu ezita sa mergi cat mai repede la medic pentru un diagnostic sigur si pentru un tratament potrivit nevoilor tale.

Ai prea multe lumini aprinse

Luminile din casa, pot induce creierului o stare de alerta care se manifesta prin lipsa somnului. Acelasi efect il au si ecranele (fie ca este vorba de televizor, calculator, telefon sau tableta). Asigura-te ca in dormitor ai draperii pe care sa le tragi daca din exterior patrunde lumina in timpul noptii, si nu folosi aparatele cu ecrane cu o ora inainte de a merge la somn. In caz contrar starile de oboseala nu se vor risipi, ci vor continua sa evolueze.

Nu te expui la soare

Poate parea ciudat, insa lipsa luminii solare poate provoca stari de oboseala. Daca stai intreaga zi in birou sau in casa, cu draperiile trase pentru a nu lasa lumina sa patrunda, este foarte posibil sa te confrunti cu stari de oboseala. Lumina naturala duce la cresterea activitatii creierului, acesta devenind mai activ, dar si la energizarea intregului organism.

Suferi de depresie sau anxietate

Depresia si anxietatea pot crea stari de oboseala profunda.  In cazul persoanelor care sufera de depresie, organismul reactioneaza printr-o stare de oboseala profunda si lipsa totala de energie. In schimb, persoanele care sufera de anxietate sunt mereu in alerta, tensionate, vigilente si au un nisvel al stresului foarte crescut. Toate aceste manifestari ale organismului duc, inevitabil, la scaderea drastica a nivelului de energie.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare