Boli

#simptome #vaccin #gripa #febra #dureri #antivirale #prevenire

Epidemie de gripa in Romania: depisteaza boala la timp!

Dupa ce a facut ravagii in Statele Unite ale Americii, gripa sezoniera ajunge si in Romania. Medicii avertizeaza asupra severitatii infectiei cu virusul agresiv care a ajuns si in Europa si recomanda sporirea masurilor de igiena. Afla mai jos care sunt semnele timpurii ale gripei si cum sa te protejezi!

Gripa este o infectie respiratorie extrem de contagioasa, care afecteaza gatul, nasul, plamanii si caile respiratorii. Persoanele in varsta, copiii, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar slabit sunt cele mai vulnerabile la virusurile gripale, insa orice persoana se poate imbolnavi. Aceasta infectie poate avea simptome de la usoare la severe si in anumite cazuri poate fi fatala.

Asadar, este foarte important sa recunosti semnele timpurii ale gripei si sa urmezi un tratament cu medicamente antivirale pentru ameliorarea severitatii simptomelor, care pot aparea la un interval de una-cinci zile de la expunerea la virus.

Care sunt semnele timpurii ale gripei

Febra

Febra este unul dintre simptomele care apar cel mai repede dupa expunerea la virusul gripal. Atunci cand ai gripa, temperatura corpului atinge rapid valoarea de 38-39 de grade, caz in care este foarte important sa mergi la medic, singurul in masura sa iti prescrie tratamentul adecvat.

De asemenea, temperatura corpului poate alterna, astfel ca in anumite momente vei simti frisoane, iar in altele vei transpira in exces. In plus, in momentele cu frisoane iti poate fi imposibil sa te incalzesti, chiar daca ai pe tine mai multe straturi de haine si paturi.

Dureri de cap

Gripa poate incepe si cu dureri generale ale corpului, cele mai severe fiind durerile de cap. In cazul gripei, durerea de cap poate fi sacaitoare si o poti confunda adesea cu durerea produsa de oboseala sau raceala. Indiferent de cauza, ai grija sa iei rapid un medicament antiviral si sa mergi la farmacie.

Tuse seaca

Un alt simptom al gripei este tusea seaca, care nu produce mucus. Spre deosebire de febra, care poate sa dispara in doua-trei zile de la declansare, tusea seaca este un simptom persistent, care poate dura chiar si doua saptamani.

Lipsa de energie

Un alt semn clar al gripei este lipsa de energie. Persoanele infectate cu gripa se confrunta cu oboseala extrema si isi simt corpul foarte greu. In plus, obosesc rapid, chiar si atunci cand fac o plimbare scurta, de cateva minute. De altfel, atunci cand suferi de gripa, oboseala apare spontan si nu mai ai energia necesara pentru a duce la bun sfarsit treburile zilnice.

Care sunt metodele de prevenire ale gripei

Pentru prevenirea eficienta a virusului de gripa, medicii recomanda vaccinarea anuala. In fiecare an, vaccinul antigripal contine tulpini noi de virus, care sunt asteptate in urmatorul sezon. Vaccinul este disponibil sub forma de injectie si sub forma de spray nazal.

De asemenea, pentru a reduce riscul de infectare cu virusul gripei este foarte important sa iti speli frecvent mainile cu apa calda si sapun si sa folosesti solutii dezinfectante. In plus, este indicat sa folosesti batiste de unica folosinta pentru stranut si tuse, sa eviti zonele aglomerate si sa te imbraci adecvat pentru a te proteja impotriva frigului, care face organismul mult mai vulnerabil.


Sursa foto: //www.mnn.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare