Boli

#tratare inima #electrofiziologie inima #electrofiziologie # afectiuni inima #boli inima

Electrofiziologia - metoda inovativa pentru tratarea unor afectiuni electrice ale inimii

Afectiunile cardiovasculare sunt tot mai des intalnite la nivel mondial, inclusiv in randul persoanelor mai tinere. Stresul, poluarea si stilul de viata dezechilibrat cresc foarte mult riscul aparitiei acestor probleme. Din fericire, progresele facute in medicina in ultimii ani permit acum diagnosticarea din timp a bolilor cardiovasculare si tratarea lor eficienta, prin proceduri minim invazive, cum sunt cele din sfera  electrofiziologiei.

 Aceasta noua arie a cardiologiei se ocupa cu diagnosticul afectiunilor cardiace, dar in special cu tratarea aritmiilor grave, care nu raspund la medicamente. Procedurile de electrofiziologie folosite presupun implantarea unor dispozitive precum stimulatorul sau defibrilatorul cardiac, dar si ablatiile realizate prin intermediul cateterelor.

 Iata care sunt cele mai cunoscute tratamente care pot fi realizate prin electrofiziologie:

Tratament pentru fibrilatia atriala prin ablatie

Fibrilatia atriala este cel mai des intalnit tip de aritmie si se manifesta printr-o activitate haotica, foarte rapida a inimii, care nu mai bate regulat. In lipsa unui tratament, aceasta boala cardiovasculara poate duce la un accident vascular cerebral, pentru ca determina formarea de cheaguri de sange la nivelul atriului stang.

Tratamentul pentru fibrilatie atriala presupune arderea tesutului cardiac care genereaza impulsuri electrice anormale. Medicul realizeaza o punctie la nivelul arterei femurale si introduce catetere speciale, pe care le ghideaza apoi pana la inima. Aici, va identifica zona responsabila cu ritmul cardiac anormal si va realiza ablatia, prin arderea tesutului, cu ajutorul unor unde radio care emit caldura. Interventia este sigura, iar recuperarea este foarte rapida si fara dureri. Ablatia de fibrilatie atriala este recomandata in special pacientilor cu aritmie care necesita tratament medicamentos cronic.

Tratament pentru bradicardie

Bradicardia este o aritmie in care inima bate mult mai lent decat ar fi normal, iar aceasta tulburare de ritm cardiac poate provoca stari de lesin sau chiar stop cardiac. Cel mai eficient tratament pentru aceasta boala este implantarea unui stimulator cardiac. Procedura este minim invaziva si presupune o recuperare rapida, fara riscuri sau dureri.

Medicul va realiza o mica incizie la nivelul toracelui, ca sa introduca un cateter special, pe care il va ghida, prin vena, pana la nivelul inimii. Prin acest cateter va putea monta sondele dispozitivului, care vor emite semnale electrice pentru stimularea batailor inimii. A doua parte a stimulatorului cardiac - generatorul de puls - va fi inserat sub piele, iar pacientul poate sa plece acasa imediat dupa terminarea interventiei.

Tratament pentru fibrilatia atriala prin procedura Watchman

Aceasta procedura este necesara in cazul fibrilatiei atriale non-valvulare, la pacientii care folosesc un tratament anticoagulant si astfel au un risc crescut de hemoragie. Interventia presupune montarea unui dispozitiv special, numit Watchman, in interiorul auriculei atriale stangi.

Inserarea se realizeaza printr-o tehnica minim invaziva, cu ajutorul unui cateter introdus printr-o punctie la nivel inghinal. Acest dispozitiv, dupa ce este implantat la nivelul inimii, scade riscul de accident vascular cerebral, dar totodata reduce si necesarul de tratament anticoagulant, asigurand astfel pacientului o calitate mai buna a vietii.

In concluzie, procedurile electrofiziologice sunt o metode moderne, inovative de tratament pentru anumite afectiuni cardiovasculare, care ofera pacientilor numeroase avantaje comparativ cu vechile metode chirurgicale.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare