Boli

# iradiere #organism #imunitate #radiatii #cancer

Efectele radiatiilor asupra organismului uman

Atunci cand apar accidente, energia nucleara poate produce dezastre catastrofale. Dupa evenimentele tragice din ultima saptamana din Japonia si in urma exploziilor de la centrala nucleara din Fukushima, specialistii sunt tot mai ingrijorati de nivelul radiatiilor. Potrivit ultimului raport, in aceasta zona a tarii a fost inregistrat un nivel de 400 de milisiverti pe ora.

Sivert-ul este unitatea de masura care exprima doza medie de radiatii absorbita de diferite tesuturi umane. 1 sivert este egal cu 1.000 de milisiverti. Se considera ca o doza de peste 100 de milisiverti pe an poate duce la cancer.
 

Tipuri de radiatii
 

Radiatiile UVB cauzeaza arsuri solare, iar cele UVA afecteaza pielea, ducand la imbatranirea prematura si la dereglari ale sistemului imunitar. Aceste radiatii cresc riscul aparitiei cancerului de piele.

Razele Alpha nu pot penetra pielea umana sau hainele, insa sunt nocive care reusesc sa patrunda in organism . Razele Beta provoaca leziuni ale pielii si afecteaza organismul. Razele Gamma si X sunt cele mai nocive. Acestea au un nivel mare de energie si distrug tesuturile umane. Radiatiile sunt invizibile, nu pot fi simtinte si nici mirosite.
 

Expunerea la radiatii
 

Expunerea de scurta durata la radiatii duce la arsuri. De asemenea, anumite afectiuni cauzate de radiatii sunt asociate cu iradierea. Expunerea pe termen lung duce la cancer si mutatii genetice grave.

Iradiera se produce in etape, pe o perioada de timp nedeterminata, in functie de doza de radiatii absorbita si de perioada de expunere . Radiatiile distrug celulele corpului uman, cele mai vulnerabile fiind celulele tractului intestinal si cele din maduva osoasa.

In prima faza de iradiere, o persoana are stari de greata, varsaturi, febra si dureri puternice de cap. In faza a doua, organismul este foarte slabit si apar si alte efecte secundare precum caderea parului, hipotensiune sau scaderea imunitatii. In cazurile de iradiere puternica, decesul survine chiar si in 2 - 3 saptamani.
 

Simptomele expunerii la radiatii
 

In functie de intensitatea si durata radiatiei, simptomele se pot instala mai rapid. Printre primele simptome ale iradiatii se numara greata si ameteala. In urma unei expuneri mari, simptomele pot apare chiar si in 10 minute.

Tot acum tensiunea arteriala scade. Aceste simptome sunt urmate de febra, diaree si dureri de cap. Dupa aceasta prima etapa, persoana iradiata are o stare de slabiciune si de oboseala, incepe sa ii cada parul, iar scaderea imunitatii este insotita de numeroase infectii.

Radiatiile provoaca insa si mutatii genetice, care duc la aparitia tumorilor si cancerului. Cancerul poate aparea si in cateva decenii de la iradiere.
 

Valorile radiatiilor si impactul lor asupra organismului:

  • 2 milisiverti/an: nivel de radiatie normal, la care suntem expusi zilnic
  • 100 milisiverti/an: nivelul de la care creste riscul de cancer
  • 1000 milisiverti cumulati: aceasta doza cauzeaza forme fatale de cancer
  • 1000 milisiverti intr-o singura doza: la aceasta doza scade numarul de leucocite si apar si primele simptome ale iraditiei, precum greata
  • 5000 milisiverti intr-o singura doza: decesul intervine intr-o luna de la expunerea la radiatii
  • 10.000 milisiverti intr-o singura doza: decesul intervine in 2 - 3 saptamani de la expunerea la radiatii.
     

La cate radiatii suntem expusi anual
 

Majoritatea radiatiilor la care suntem expusi pe durata unui an provin de la tomografii sau radiografii. De asemenea, radiatiile provin si de la medicina nucleara care foloseste substante radioactive pentru diagnosticarea si tratamentul anumitor afectiuni.

O persoana este insa expusa si la radiatiile de la soare, stele si sol. Cantitatea medie de radiatii la care este supusa o persoana anual este de 3000 de microsiverti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare