Boli

#hormoni #imbatranire #slabit #alimentatie #stres

Echilibrul hormonal, esential pentru a slabi sanatos

Echilibrul hormonal te poate ajuta sa ai o alimentatie sanatoasa, sa obtii mai multa vitalitate, sa-ti pastrezi mereu buna dispozitie si sa impiedici aparitia semnelor de imbatranire prematura.

Pentru a afisa o silueta zvelta si dinamica, o piele stralucitoare si o stare psihica foarte buna este necesar ca in organismul tau sa exista un echilibru hormonal , acesta este principiul dr Thierry Hertoghe, specialist in terapii hormonale si anti-imbatranire si presedinte al organizatiei „World Society of Anti-Aging Medicine”.

Dr Thierry Hertoghe explica lupta sa de reechilibrare a hormonilor din organism, fara ajutorul medicamentelor. Acesta este de parere ca nu cantitatea de calorii ingerate este importanta ci provenienta acesteia. O calorie adusa din proteine nu va avea acelasi impact asupra corpului ca una furnizata de glucide.

Pentru a-ti echilibra balanta hormonala din organism trebuie sa urmezi cativa pasi:

1 Determina profilul hormonal

Ce sunt hormonii, te vei intreba probabil? Hormonii sunt molecule secretate de glandele endocrine care au un efect tinta asupra anumitor organe. Denumirea acestor hormoni este destul de cunoscuta: estrogeni, insulina, melatonina, testosteron etc.

Productia de hormoni atinge apogeul intre 20 si 25 de ani, perioada ideala in care organismul functioneaza la nivel maxim. In schimb, nivelurile hormonale scad brusc intre 40 si 50 de ani si sunt insotite de primele semne ale trecerii timpului: aparitia ridurilor, pielea lasata in anumite zone ale corpului, aparitia parului alb etc.

Anumite semne emotionale si fizice iti pot semnala o carenta si un dezechilibru hormonal. Iata cateva exemple de aceste gen:

  • Ai somnul agitat si parca nu te odihnesti asa cum ar trebui? Ai o lipsa de melatonina in organism.
  • Ai devenit parca din senin mai pesimista? Nivelul de cortizol (cunoscut sub denumirea de hormonul stresului) nu se gaseste intre valorile normale.
  • Esti obosita si libidoul este foarte scazut? Se pare ca ovarele tale secreta o cantitate infima de testosteron. Cunoscut ca hormonul barbatesc, testosteronul este un pulsator de energie si responsabil de cresterea dorintei sexuale.
  • Pielea ta este imbatranita si mai terna? Nu ai destul estrogen in organism, hormon care actioneaza ca un veritabil lifting natural.

 

2 Adapteaza-ti alimentatia

Dupa ce a fost determinat profilul hormonal, pasul urmator este acela de a-ti reechilibra si diversifica alimentatia. Ce trebuie sa stii de la bun inceput este faptul ca nu trebuie sa mananci mai putin, ci sa alegi corect alimentele.

Asadar, trebuie sa consumi mai multa carne, fructe si legume care contin cat mai putin zahar (citrice, zmeura, kiwi, sparanghel , castravete, varza), mai putine lactate si cereale. De asemenea, trebuie sa privilegiezi grasimile bune (acizi grasi omega) si sa limitezi consumul de alcool, cafea, bauturi carbogazoase etc.

Doctorul Hertoghe mentioneaza in acest context faptul ca un consum prea mare de produse bogate in zahar poate duce la o scadere a nivelului hormonal, in special a hormonilor sexuali. In aceeasi masura, cafeaua diminueaza hormonul de crestere, indispensabil pentru ca organismul sa se mentina in forma.

Pe de alta parte, pentru ca ovarele sa secrete mai mult testosteron, ar trebui ca persoana in cauza sa consume mai multe alimente bogate in proteine. De asemenea, pentru a creste nivelul de estrogen este bine sa introduci in alimentatia ta produse bogate in vitamina B6.

3 Adopta atitudinea... zen

Stresul, oboseala, starile de iritabilitate sunt principalii dusmani ai organismului sanatos. Meditatia, renuntarea la produsele excitante pentru organism (cafea, alcool, tutun), miscarea fizica regulata sunt doar cateva dintre metodele prin care poti adopta un stil de viata echilibrat care sa-ti asigura un organism sanatos.

Sursa foto : bestdietfooddelivery.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare