Boli

#e.coli #igiena #infectie #bacterie

E. Coli, bacteria ucigasa?

Infectia cu E. coli poate afecta numeroase persoane. Pentru a evita contaminarea este indicat a se respecta cateva reguli stricte de igiena. Fructele si legumele crude trebuie spalate foarte bine inainte de a fi consumate.

De asemenea, spalatul pe maini este foarte important, in special, dupa atingerea carnii si a altor obiecte care pot fi usor contaminate cu bacterii. Aceasta infectie se vindeca fara tratament in cel mult o saptamana. In cazul unor simptome grave este indicat controlul medical.
 

Ce este bacteria E. coli
 

E coli sau Escherichia coli este o bacterie care cauzeaza crampe severe si diaree. Aceasta bacterie traieste in intestinele animalelor si oamenilor. Majoritatea acestor bacterii sunt inofensive pentru organismul uman. Exista insa si cateva tipuri de bacterii E. coli care pot cauza episoade severe de diaree, crampe abdominale sau distrugerea rinichilor. In cazuri foarte rare aceasta infectie poate duce la deces.

Unele specii de bacterii E. coli pot produce si diaree cu sange sau insuficienta renala. Bacteria E. coli mai poate provoca si infectii urinare.

Simptomele infectiei cu E. coli sunt mai severe in randul copiilor si al batranilor, in special la persoanele care sufera si de alte afectiuni sau au un sistem imunitar slabit. Infectia cu E. coli este mai frecventa in sezonul cald. Majoritatea cazurilor de infectie cu E. coli se vindeca in 5 - 10 zile, fara tratament.
 

Surse de infectare cu E. coli
 

Principala sursa de infectare cu bacteria E. coli o reprezinta persoanele deja infectate. Aceasta infectie se transmite si pe cale alimentara, prin itnermediul laptelului si produselor lactate infectate. O alta sursa de contaminare o reprezinta apa. De asemenea, infectia cu bacteria E.coli poate fi contactata prin intermediul legumelor crude nespalate. Carnea tocata este un alt mediu propice dezvoltarii de bacterii E. Coli.

Sucurile de fructe si legume nepasteurizate pot fi alte surse de infectare cu bacteria E. coli. Bacteria E. coli poate fi contactata si in timpul ingerarii de apa contaminata din piscine.
 

Simptomele infectiei cu E. coli
 

Semnele si simptomele infectiei cu E. Coli apar de obicei in primele 3 - 4 zile de la contaminare. Printre simptomele infectiei cu E. coli se numara:

  • diareea
  • crampe abdominale
  • greata
  • voma.


Diareea lichida cauzeaza deshidratarea organismului, ceea ce duce la senzatia de rau si oboseala. Acest tip de diaree dureaza 1- 2 zile. Dupa acest interval prin diaree se elimina si sange. Diareea cu sange dureaza intre 2 si 5 zile. Febra este un alt simptom care poate insoti diareea produsa de infectia cu E. coli.
 

Factori de risc si complicatii
 

Infectia cu E. coli poate afecta orice persoana care intra in contact direct cu aceasta bacterie. Exista insa persoane care sunt mai predispuse la aceasta infectie. Copiii si batranii reprezinta categoriile de varsta cele mai vulnerabile in fata acestei bacterii. In cazul acestora complicatii sunt mult mai severe.

Persoanele cu sistem imunitar scazut sunt mai vulnerabile la contactarea de bacterii. Persoanele cu operatii de reducere a stomacului sunt mult mai predispuse la contaminarea cu bacterii. Stomacul acestora secreta mult mai putin acid care sa distruga bacteriile.

Majoritatea adultilor se recupereaza intr-o saptamana de la infectarea cu E. coli. Exista insa si persoane mai sensibile care pot dezvolta un sindrom periculos, care distruge rinichii. Acest sindrom poate aparea la 5 - 10 zile de la inceperea diareei. Persoanele cu astfel de sindrom trebuie sa se prezinte de urgenta la medic.
 

Cand sa mergi la medic
 

Este indicat sa mergi la medic daca:

  • ai stari de rau imediat dupa ce mananci fructe si legume proaspete sau carne tocata de vita negatita rorespunzator
  • diareea este persistenta si severa
  • diareea este cu sange.

 

Tratamente si remedii casnice
 

Pentru infectia cu E. coli nu exista un tratament specific. In majoritatea cazurilor, este indicata odihna la pat si consumul de lichide, pentru a prevenii deshidratarea si oboseala. Persoanele infectate cu E. coli trebuie sa evite administrarea de medicamente antidiareice. Aceste medicamente incetinesc sistemul digestiv, iar toxinele nu mai sunt eliminate corespunzator.

Este indicat consumul de lichide precum apa plata sau supele clare si sucurile. In aceasta perioada nu sunt recomandate sucurile de mere sau pere, cafeaua si alcoolul. Alimentele solide trebuie introduse treptat in dieta. La inceput, este indicat consumul de fibre. Sunt recomandate ouale fierte, orezul si paine prajita. Persoanele infectate trebuie sa evite produsele lactate, cu grasimi sau condimentate. Aceste alimente vor accentua simptomele infectiei.
 

Cum prevenim infectia cu E. coli
 

Niciun vaccin sau medicament nu poate proteja impotriva infectiei cu E. coli. Pentru a reduce riscul contaminarii este indicat sa urmezi cateva reguli:

  • evita carnea negatita, cu interiorul roz
  • consuma lapte si sucuri pasteurizate
  • spala bine fructele si legumele
  • spala-te pe maini cat mai des, in special dupa ce ai atins obiectele din jurul tau sau carnea
  • tine alimentele crude separat de cele procesate
  • nu gusta din carnea tocata cruda
  • dezgheata carnea in frigider sau la microunde
  • spala bine toate ustensilele de la bucatarie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare