Boli

#diabet #preventie diabet #sfaturi diabet

Diabetul - zece sfaturi pentru perioada imediat urmatoare sarbatorilor de iarna

Toate persoanele care sufera de diabet se intreaba ce trebuie sa faca pentru a trece de aceasta perioada dificila. Este o perioada dificila din cauza ca in timpul sarbatorilor, mesele sunt au fost pline de mancare traditionala care este extrem de gustoasa si deci irezistibila.

Eliminarea completa a alimentelor respective nu a fost posibila pentru ca acestea sunt legate de sarbatori si fara acestea sarbatorile nu ar mai fi fost la fel. (In ceea ce urmeaza vom incerca sa va ajutam sa consumati aceste alimente intr-un mod inteligent si sanatos.)

Ca si in restul anului ar trebui sa aveti o alimentatie echilibrata, sanatoasa, cu un aport scazut de grasimi saturate si glucide rafinate si cu o cantitate suficienta de fibre si glucide complexe. Daca doriti sa aflati ce alimente au cele mai multe fibre si glucide complexe puteti consulta aceasta pagina.

In timpul sarbatorilor nu prea este posibil se detineti controlul asupra alimentelor ce vi se pun in fata dar detineti control total asupra alimentelor pe care alegeti sa le consumati ulterior. Incercati sa evitati alimentele mentionate mai sus.

(Stim ca este foarte dificil sa va controlati dar ) Trebuie sa stapaniti situatia si sa nu va abateti de la reguli pentru ca efectele acestor abateri pot sa apara in timp sau imediat (si astfel exista posibilitatea ca aceasta perioada sa nu iasa exact cum ati planuit)

Daca participati la intalniri de inceput de an, vorbiti inainte de petrecere cu gazda si intrebati ce alimente vor fi servite in seara respectiva. Astfel puteti cunoaste din timp ce puteti consuma iar in caz ca nu aveti foarte multe variante puteti aduce dumneavoastra o mancare sanatoasa. Puteti gasi cateva exemple de alimente sanatoase si alte sfaturi aici.

Evitati consumul de alcool. Daca totusi doriti sa consumati un pahar, asteptati pana dupa masa pentru a diminua efectele acestuia. Inainte si in timpul mesei puteti consuma apa minerala cu multa lamaie.

Incercati sa cosumati doar alimentele care va plac foarte mult. In acest mod consumati doar alimentele pe care, poate, le-ati asteptat tot anul si nu va mai incarcati cu calorii inutile.

Pentru ca fiecare diabetic este diferit nu exista reteta perfecta pentru a va mentine sanatosi si de aceea trebuie sa va cunoasteti limitele si sa stiti cand trebuie sa va opriti.

O idee buna este sa aduceti o mancare pe care puteti sa o consumati. Gazda sigur va aprecia gestul dumneavoastra si astfel sunteti siguri ca aveti ce sa mancati.

Incercati sa nu stati doar pe scaun si in schimb sa participati la petrecere. Astfel faceti miscare si nu mai sunteti atat de preocupati de mancare si bautura.

In perioada sarbatorilor este posibil sa fi mancat mai mult decat de obicei sau sa fi consumat alimente pe care nu le consumati in mod normal si din aceasta cauza trebuie sa verificati periodic nivelul de glucoza din sange pentru a nu avea parte de surprize neplacute.

Deoarece si inceputul de an este o perioada mai agitata trebuie sa aveti grija sa nu uitati sa va administrati medicamentele.

(Concluzia este ca puteti avea sarbatori fericite chiar daca sunteti diabetic). Trebuie doar sa tineti minte sa nu va abateti de la reguli, cel putin nu prea mult, si sa aveti o alimentatie echilibrata si sanatoasa in restul anului. Informatiile prezente in acest articol sunt pur informative si nu sunt sfaturi medicale. Pentru asemenea sfaturi va rugam sa contactati medicul de familie sau un medic specialist.

Un an nou fericit!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare