Boli

#afectiune piele #dermatita seboreica #afectiuni piele #dermatita #piele

Dermatita seboreica, o afectiune cronica a pielii

Dermatita seboreica afecteaza in principal pielea capului, insa mai poate aparea pe anumite zone ale fetei, pe piept si pe spate. Este o afectiune cronica, de care sufera in jur de 5% din populatia mondiala, fiind mai intalnita la barbati.

Factori de risc

Cauzele bolii nu sunt inca cunoscute, insa s-a constatat ca anumiti factori pot favoriza aparitia acesteia. Este vorba despre stres, tenul gras, dar si de un nivel crescut androgen, un hormon masculin. Totodata, s-a descoperit ca multe dintre persoanele afectate erau purtatoare ale ciupercii Malassezia furfur, care s-a inmultit excesiv, afectand productia de sebum a organismului.

Cei mai predispusi la dermatita seboreica sunt adolescentii, persoanele care se afla in jurul varstei de 50 de ani, cat si pacientii care sufera de depresie, Alzheimer, Parkinson, dar si cei infectati cu virusul imunodeficientei umane (HIV).

Care sunt simptomele afectiunii

Boala afecteteaza mai ales scalpul, favorizand aparitia matretii, dar si a scuamelor, care dau mancarimi extrem de supratatoare. Se poate manifesta si la nivelul fetei, prin mancarimi, roseata a pielii, aparitia de cojite galbene.

Zonele cele mai afectate sunt fruntea, sprancenele, zonele din apropierea nasului, dar si pavilioanele urechilor. Simptomele pot fi agravate de perioadele de stres si de oboseala accentuata, dar si de anotimpuri, agravandu-se in special primavara si iarna. Dermatita seboreica nu este contagioasa.

Cum poti tine afectiunea sub control

Medicul dermatolog este cel care va pune diagnosticul si care iti va recomanda tratamentul adecvat. Acesta este unul de lunga durata, pentru ca eruptiile sa fie tinute sub control. Insa puseele pot reaparea oricand.

Pentru scalp, exista sampoane speciale, antifungice, care pot fi combinate cu tratament medcamentos antifungic. De asemeena, exista creme si lotiuni speciale, pe care trebuie sa le utilizezi conform recomandarilor date de medic.

In timpul puseelor, pacientii trebuie sa evite sa se scarpine, pentru ca in acest fel pot agrava inflamatiile de la nivelul pielii. De asemenea, nu trebuie sa se curete pe ten cu produse care contin alcool si sa poarte haine lejere, din bumbac, in cazul in care dermatita se manifesta si la nivelul pieptului sau pe spate.

Sursa foto: archairdressing.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului