Boli

#depresie #sinucidere #boala psihica

Depresia: un pas pana la sinucidere

„In perioada depresiei mele m-am gandit de multe ori la sinucidere . Imi spuneam ca totul va fi mult mai simplu daca nu as mai exista. Aveam impresia ca voi trai mereu aceeasi suferinta, ca nu exista nicio solutie pentru mine ca devenisem o povara pentru cei din jur...
Nu mai vorbeam cu nimeni, pe de-o parte pentru ca mi-era rusine de ceea ce gandeam si pentru ca nu vroiam sa-mi stresez apropiatii si pe de alta pentru ca vroiam sa-mi pastrez libertatea de a decide ce vreau sa fac. Nu vroiam sa ma influenteze nimeni si eram convins ca motivele mele de a dori sa mor erau bune.”

Aceasta este marturia uneia dintre miile de persoane care sufera de depresie, persoana care a avut sansa sa primeasca ajutor din partea medicilor.

Din pacate insa, nu putini sunt aceia care aleg ca ultima solutie pentru a scapa de starea de tristete in care se afla: sinuciderea. In lume, potrivit statisticilor, sinuciderea a fost mult timp prima cauza de deces in ceea ce priveste tinerii adulti, in timp ce in cazul adolescentilor a ocupat cel de-la doilea loc dupa accidentele de masina.

Pe la sfarsitul anilor 1990, foarte multi adolescenti si adulti tineri isi pierdeau viata mai degraba din cauza deciziei de a se sinucide decat din cauza cancerului, a bolilor cardiace, a bolilor congenitale, a bolilor cronice de plamani sau SIDA.

Dupa 15 ani, incidenta sinuciderilor la aceeasi categorie de persoane aproape ca s-a triplat.

 

Depresia si actiunea sa asupra organismului

 

Se estimeaza ca 9 din 10 cazuri de sinucidere sunt legate de o anumita forma de tulburare mentala, in general de depresie . De fapt, peste jumatate dintre persoanele care se sinucid sufera de o anumita forma de depresie cum este depresia majora sau tulburarile bipolare (schimbari extreme de dispozitie).

Se poate spune ca exista practic o legatura intre aceste doua fenomene a caror dezvoltare este intotdeauna un subiect cu multiple fatete. Se stie ca anumite molecule cum este si cazul serotoninei (hormonul fericirii) joaca un rol important in aparitia depresiei si deci probabil in dorinta de sinucidere.

Dar, aceste schimbari biologice sunt adesea provocate de diverse tulburari psihologice care vin din relatiile cu cei din jur. De aceea, depresia cat si tentativa de sinucidere sunt considerate in prezent afectiuni de natura sociala. Fiindca, tipul de raport care se stabileste intre o persoana si anturajul sau este adesea primordial in decizia persoanei de a-si pune capat zilelor.

Pe de alta parte, se pare ca fiecare persoana care se sinucide lasa in medie cel putin sase persoane puternic afectate de disparitia sa. Acestea trec adesea prin momente foarte dificile, sunt afectate de cosmaruri , isi pierd interesul pentru activitatile obisnuite si chiar dezvolta o angoasa asociata sinuciderii.

Tocmai de aceea, primul pas in stoparea tentativelor de suicid este depistarea persoanelor afectate de depresie si urmarirea unui tratament psihologic adecvat.

Sursa foto : buckeyepsych.files.wordpress.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare