Boli

#legatura #afectiuni #depresie #alcool

Depresia si alcoolul – doua afectiuni serioase strans legate

Legatura dintre depresie si alcool este de necontestat. Depresia poate fi efectul excesului de alcool pe termen lung sau, dimpotriva, prin alcool se poate incerca mascarea depresiei.

In cadrul acestui articol, vom discuta despre:

  • Efectele excesului de alcool pe termen lung;
  • Simptomele depresiei;
  • Tratamentul depresiei si excesului de alcool.

Efectele excesului de alcool pe termen lung

Consumat in cantitati mari, alcoolul are efecte foarte periculoase asupra organismului nostru, atat in plan fizic, cat si psihic, depresia fiind cel mai intalnit efect al excesului de alcool.

Putem vorbi de alcoolism atunci cand o persoana simte o dorinta incontrolabila de a consuma alcool, ceea ce, inevitabil, duce la dependenta. Efectele excesului de alcool pot fi pe termen scurt, printre care o stare de agitatie, dureri de cap sau dificultate a vorbirii si a mersului, sau pot fi efecte pe termen lung.

In cazul ingerarii unei catitati mari de alcool, organismul, prin ficat, se lupta mult timp pentru a elimina.

Alcoolul afecteaza in mod semnificativ majoritatea organelor corpului, de la creier, ficat, inima, pancreas, inclusiv sistemul digestiv. In plus, alcoolismul duce la deteriorarea calitatii vietii si a relatiilor cu ceilalti, la probleme de ordin emotional sau financiar.

Depresia este doar una dintre bolile cauzate de abuzul de alcool, printre celelalte numarandu-se:

  • Dementa, accidente vasculare cerebrale;
  • Hipertensiune arteriala, infarct, cresterea nivelului de colesterol;
  • Gastrita, ulcer, pancreatita;
  • Cancer al cavitatii bucale, al esofagului, cancer de stomac, colon, de san, ficat, plamani, faringe, laringe etc.;
  • Infectii (HIV, boli cu transmitere sexuala);
  • Disfunctii sexuale, infertilitate, dereglari hormonale etc.;
  • Accidente sau vatamari corporale.

Depresia este o boala mintala destul de serioasa si este caracterizata de un sentiment profund de tristete resimtit. Lasata netratata, urmarile ei pot fi foarte grave si chiar fatale, din cauza riscului de aparitie al gandurilor suicidare.

Depresia afecteaza fiecare aspect al vetii persoanei respective, mai ales relatia cu cei din jur. De asemenea, depresia aduce cu sine probleme financiare pentru persoana respectiva.

Simptomele depresiei

  • Un sentiment de tristete profunda;
  • Pierderea interesului pentru orice tip de activitate;
  • Probleme cu somnul;
  • Oboseala;
  • Un sentiment de inferioritate, vinovatie;
  • Probleme de concentrare;
  • Ganduri suicidare.

Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa sufere de depresie.

Depresia este fie un efect al abuzului de alcool, fie apare prima, urmand ca persoana care sufera de depresie sa apeleze la alcool in incercarea de a se simti mai bine si de a masca starea de tristete.

Totusi, acesta nu este decat inceputul unui cerc vicios, pentru ca persoana respectiva nu face decat sa se adanceasca in starea de depresie. Studiile arata ca este mai mult probabil ca abuzul de alcool sa provoace depresie decat invers.

In cazul persoanelor care se confrunta cu depresie, se observa o tendinta de a avea probleme cu abuzul de alcool, droguri sau de a dezvolta diferite tulburari alimentare.

Mai mult, depresia si anxietatea sunt mai frecvent intalnite la consumatorii de alcool, iar consumul de alcool este mai frecvent intalnit la cei care sufera de anxietate si depresie.

In plus, persoanele care se confrunta cu una dintre afectiuni – alcoolism sau depresie – prezinta un risc dublu de a dezvolta cealalta afectiune.

Tratamentul depresiei si excesului de alcool

Atat excesul de alcool, cat si depresia, sunt probleme serioase, care necesita ingrijire medicala specializata si trebuie gestionate cu responsabilitate.

In cazul in care o persoana sufera de depresie ca urmare a abuzului de alcool, este probabil ca simptomele bolii sa dispara, dupa ce consumul de alcool este oprit. Totusi, in acest caz, este obligatoriu ca persoana respectiva sa beneficieze de supraveghere medicala in lupta cu alcoolismul, din partea unui psihiatru.

De asemenea, acesta poate prescrie si medicamentatie pentru a trata depresia si pentru a scadea dorinta de a consuma alcool.

Daca observati la persoanele din jurul dumneavoastra semne ale depresiei sau ale alcoolismului, cereti ajutor specializat imediat.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare