Boli

#problema ingalbenire dinti # ingalbenire dinti #dinti #dantura

De ce se ingalbenesc dintii si ce trebuie sa faci pentru a scapa de aceasta problema

A avea un zambet frumos si sanatos poate deveni uneori o provocare. in acest sens, stim cu totii cat de important este ca dantura sa fie ingrijita in permanenta. Desi i se acorda atentie igienei orale, cateodata zambetul nostru nu este asa cum ni-l dorim. Ingalbenirea dintilor are la baza mai multi factori. Ei se impart in doua mari categorii: factori extrinseci (actioneaza din exterior) si intrinseci (din interiorul structurii dintilor).

In cazul factorilor extrinseci, se pateaza smaltul dintilor. Vestea buna este ca se poate curata. Principalele cauze pentru aparitia acestor coloratii sunt cateva obiceiuri alimentare si obiceiuri vicioase, si anume: fumatul, consumul unor alimente si bauturi colorate, bruxismul si lipsa igienei dentare corespunzatoare.

Dintre obiceiurile enumerate mai sus, fumatul este cel mai daunator, gudronul fiind substanta care poate sa lase pe suprafata dintilor pete de culoare galbena sau maronie. In ceea ce priveste alimentele si bauturile, este important de retinut urmatorul lucru: in principiu, alimentele sau bauturile care pateaza hainele, vor afecta si smaltul dintilor, fie ca vorbim despre fructe, legume, condimente, ceai, vin rosu sau cafea. Asadar, toate acestea au un efect puternic asupra dintilor si duc, in timp, la discromia dentara.

Bruxismul este un obicei involuntar prin care persoanele scrasnesc dintii cu putere. Dintii se macina, in special cei frontali si laterali, isi modifica forma, se niveleaza si apar fisuri la nivelul smaltului dintilor. Odata aparute fisurile, pigmentii care coloreaza patrund in interior si pot afecta dentina. Tratamentul acestei afectiuni implica reglarea ocluziei si aplicarea unor gutiere realizate in laboratorul de tehnica dentara, pe care pacientul trebuie sa le poarte pe timpul noptii.

Igiena orala precara reprezinta tot un factor care actioneaza negativ asupra danturii. O ingrijire corespunzatoare inseamna periaj dentar de doua ori pe zi (dimineata si seara), completat de folosirea apei de gura, a atei dentare si a dusului bucal. De asemenea, este nevoie de o monitorizare continua a sanatatii dintilor prin efectuarea detartrajului si periajului profesional la fiecare sase luni si de vizite regulate la medicul stomatolog.

Coloratiile intrinseci apar in structura interna a dintelui, in dentina, lucru care le face mai dificil de inlaturat, sau chiar imposibil. Ele pot aparea din cauza unor tratamente medicamentoase sau ca urmare a devitalizarii unui dinte (scoaterea nervului).

In ceea ce priveste tratamentele medicamentoase, unele tratamente cu antihistaminice, antipsihotice sau cele pentru tensiune arteriala mare pot provoca o ingalbenire a dintilor. Iar antibiotice precum tetraciclina sau doxicilina luate in perioada de formare a dintilor, pot conduce la colorarea dintilor.

Alte cauze pentru ingalbenirea dintilor pot fi: inaintarea in varsta, mostenirea genetica sau diverse accidente care afecteaza dantura. Pe masura ce inaintam in varsta, stratul exterior al smaltului se subtiaza, facand dintii sa para mai galbeni, deoarece transpare mai usor dentina, care este putin mai inchisa la culoare.

Exista mai multe metode de tratament pentru coloratiile dentare, care variaza de la un pachet profilactic ce include detartraj si periaj profesional, completat de air flow, pana la albirea cu laser in cabinetul stomatologic. Reprezinta cea mai importanta tehnica de albire a dintilor si este o procedura ideala pentru persoanele care isi doresc rezultate imediate si de durata. Procedura incepe prin aplicarea unei bariere gingivale de protectie, apoi un gel special pe baza de peroxid de hidrogen se pensuleaza pe dintii curati. El este activat de laserul stomatologic, ce intensifica actiunea acestuia si scurteaza timpul de expunere. Este o metoda rapida, eficienta si minim invaziva.

Sunt multi factori din cauza carora dintii pot fi galbeni, decolorati sau patati. Totusi, ne putem pastra albul natural al dintilor avand o grija sporita in ceea ce priveste alimentatia, o igiena orala riguroasa si efectuand vizite regulate atat pentru controale de rutina, cat si pentru curatarea profesionala a dintilor. De asemenea, medicul stomatolog ne poate ajuta cu sfaturi utile, dar si cu tratamentele necesare prin care sa ne pastram un zambet luminos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare