Boli

#paracetamol #deces

De ce paracetamolul poate duce la deces? Explicatiile medicului Radu Tincu

Paracetamolul este subiectul zilei, dupa ce un barbat a murit deoarece s-a tratat singur cu paracetamol. Barbatul in varsta de 70 de ani, din judetul Botosani, a incercat sa se trateze singur acasa, de Covid. Acesta a luat cate doua pasteile la patru ore, timp de mai multe zile.

Medicul Radu Tincu explica de ce paracetamolul poate ucide daca este luat in cantitati mari si cum distruge organismul, in loc sa-i faca bine. 

„Paracetamolul, chiar daca e un medicament uzual pe care il folosim cu totii si e fara prescriptie medicala, poate determina toxicitate. Ea poate sa apara chiar si la doze uzuale, daca avem o boala hepatica cronica sau daca il combinam cu alte medicamente care se metabolizeaza hepatic sau daca luam o supradoza. Inteleg ca acea persoana a luat doua comprimate la 4 ore, asta inseamna mai mult de 6 grame de paracetamol. Doza toxica e pe undeva pe la 4 grame la o persoana adulta si, pentru ca a luat mai multe zile, asta a determinat hepatita acuta toxica cu insuficienta hepatica fulminanta. Cel mai probabil, aceasta a fost cauza decesului”, a explicat medicul, potrivit digi24.ro.

„Paracetamolul trebuie sa-l folosim doar cu supraveghere medicala si trebuie sa ne informam macar medicul de familie ca vrem sa folosim acest medicament, daca avem boli cronice hepatice trebuie sa luam doze mai mici. Si, ce este foarte important, sunt multi pacienti care combina mai multe medicamente cu aceeasi substanta activa, dar cu alte denumiri. Au fost pacienti care au luat mai multe tipuri de medicamente care contineau paracetamol si si-au supradozat aceasta substanta”, a spus Tincu.

Medicul a spus ca de cele mai multe ori vedem prea tarziu ca am luat o cantitate prea mare de medicamente.

„Hepatita acuta toxica se dezvolta insidios pana cand se distruge ficatul, pana cand apare insuficenta hepatica cu aparitia imposibilitatii epurarii si vine starea de coma. Nu sunt semne preexsistente decat atunci cand situatia devine cu adevarat grava si cand ramane prea putin ficat, din punctul de vedere al tesutului, pentru a putea face fata functiilor fiziologice”, a explicat medicul.

Paracetamolul nu trebuie luat preventiv

„Nu are efect antiviral, e doar analgezic si antitermic. Folosirea pe termen lung nu face decat sa epuizeze capacitatea ficatului. Multi dintre acesti pacienti au si alta medicamentatie, multi consuma si alcool, aceasta combinatie poate sa determine heptatita toxica”, a spus medicul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului