Boli

#gripa porcina #periuta de dinti #igiena #conjunctivita #micoza piciorului #ciuperci #microbi #hepatita #infectii respiratorii #bacterii

De ce nu este bine sa imprumuti lucrurile personale

Microbii sunt prezenti in tot ceea ce ne inconjoara. Haine, lenjerii de pat, prosoape, incaltaminte necorespunzator spalate, toate sunt purtatoare de bacterii si paraziti care pot pune in pericol sanatatea. Daca imprumuti sau folosesti aceste produse, riscul de a te imbolnavi de o boala transmisibila este enorm.

Iata cele mai frecvente boli de care te poti imbolnavi daca obisnuiesti sa imprumuti obiectele personale:

Afectiuni ale ochilor

Femeile sunt cele care adesea obisnuiesc sa-si imprumute produsele cosmetice, in special cele de machiaj, fara sa stie insa ce pericol le pandeste. Riscul de a suferi infectii oculare din cauza contaminarii cu bacterii este ridicat, deoarece afectiuni precum conjunctivita, cheratita, blefarita se transmit prin utilizarea unor produse infectate. Ochii rosii, sensibilitatea la lumina, lacrimarea frecventa, usturimea, mancarimea sunt cateva dintre semnele care iti semnaleaza imbolnavirea.

Pentru a preveni aceste afectiuni, este necesar sa nu imprumuti nimanui produsele tale de machiaj (rimel, farduri, dermatografe, aparate de intors genele etc) sau lentilele de contact, insa nici tu sa nu le folosesti pe ale altora. De asemenea, nu accepta sa incerci produsele tip „tester” din magazine sau sa folosesti prosopul altcuiva.

Raia

Raia (scabia) se transmite prin folosirea in comun a prosoapelor, a lenjeriei de pat, a hainelor etc. Trebuie tratata imediat, pentru a nu contamina persoanele apropiate. Simptomele care sa permita stabilirea diagnsticului sunt foarte clare: mancarime puternica a pielii in special noaptea, care provoaca aparitia petelor rosiatice si a veziculelor pline cu lichid. Scabia este provocata de un parazit artropod (femela), care se instaleaza in stratul superior al epidermei, unde isi depune ouale.

Pentru a-ti da seama daca ai raie , poti recurge la un test simplu: aplica o picatura de cerneala pe zona afectata. Sterge zona cu un tampon de vata imbibata in alcool medicinal. Daca zona nu se sterge si apare ca o dunga neagra, inseamna ca ai raie, deoarece leziunea cu scabie absoarbe cerneala. Tratamentul medicamentos se administreaza fie pe cale orala, fie cutanat, pe baza de creme sau spray-uri.

Micoza piciorului

micoza piciorului este o infectie cutanata cauzata de dezvoltarea ciupercilor la nivelul pielii. Aceste microorganisme pot sa supravietuiasca timp de mai multe saptamani la nivelul pielii moarte si sa se multiplice. Este total interzis sa imprumuti incaltamintea unei persoane sau sa porti pantofii (papucii de casa, sandalele, cizmele etc) pe care i-a mai purtat cineva. De asemenea, ciupercile se contracteaza mai ales vara, cand mergi cu picioarele goale in jurul piscinelor, in saune sau vestiare.

Incaltamintea sport este cea in care se gasesc cel mai usor ciupercile, deoarece in aceasta picioarele transpira abundent, ceea ce favorizeaza instalarea umezelii, mediul prielnic al ciupercilor. De asemenea, ai grija sa folosesti intotdeauna sosetele de protectie cand inchiriezi diverse incaltari (patine, role, tenisi, pantofi pentru bowling etc).

Paduchii

Indeosebi copiilor care traiesc in mediul colectiv (gradinita, scoala), le este interzisa imprumutarea articolelor vestimentare de pus pe cap (palarii, sepci, caciuli etc), cat si a accesoriilor de par si a periilor de coafat pentru ca acestea pot transmite paduchi. Pentru a scapa de acesti neplacuti „pasageri” este nevoie sa apelezi tratamentele cu produse chimice care se gasesc in farmacii (lotiuni sau sampoane).

Hepatita

Hepatita B  si C sunt afectiuni infectioase care afecteaza ficatului. Virusurile hepatitei B si C sunt foarte infectioase si se transmit prin contactul cu sangele sau alte lichide organice ale persoanei infectate. O masura de prevenire pentru a evita contractarea virusului este sa nu imprumuti lama de ras, periuta de dinti (sangerari bucale), trusa de unghii sau alte obiecte care ar putea avea sange pe ele.

Virusul HIV

Infectia cu virusul HIV este caracterizata prin incapacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor, mai precis globulele albe sunt atacate. Limfocitele ajuta in mod normal organismul sa se apere impotriva virusurilor, bacteriilor si altor germeni.

Este de preferat sa nu imprumuti aparatul de ras, briciul, forfecuta de unghii sau unghiera, periuta de dinti sau alte obiecte pe care se poate gasi sange.

Infectii respiratorii

Prosopul, aparatul de ras, batista, trusa de unghii, penseta, toate sunt surse prin care agentii infectiosi se transmit. De aceea, este recomandat sa nu folosesti aceste obiecte la comun si sa le inlocuiesti cu altele noi la intervale regulate de timp.

De asemenea, nu imprumuta niciodata periuta de dinti, deoarece aceasta este un mijloc facil de a transmite microbii. In special daca esti in convalescenta si ai un sistem imunitar slabit sau ai un organism mai sensibil, masurile de igiena trebuie sa fie mai mari deoarece riscul de a te imbolnavi de infectii respiratorii (bronsita, laringita, faringita, gripa, gripa porcina etc) este foarte mare .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare