Boli

#soare #vitamina d #calciu #depresie

De cat soare ai nevoie pentru necesarul de vitamina D

Razele soarelui si vremea frumoasa ajuta in primul rand la mentinerea starii de spirit la un nivel optim. Totusi, cel mai important lucru este ca soarele ajuta la fixarea vitamina D in corp, ingredient esential pentru absorbtia calciului in oase.


Atunci cand vitamina D lipseste din corpul tau, esti mult mai supus riscului de a suferi o depresie, iar osteoporoza poate sa apara cu usurinta din cauza macinarii oaselor.


In acelasi timp tumorile canceroase au sanse mai mari de dezvoltare: cancerul, scleroza multipla si artrita reumatoida sunt doar cateva dintre afectiunile grave care pot sa apara in lipsa necesarului de vitamina D.


Batranii au mai multa nevoie de vitamina D


In ceea ce priveste osteoporoza, batranii sunt cei mai supusi acestui risc deoarece varsta inaintata este un factor care sensibilizeaza sistemul osos . Pe langa un aport suficient de calciu, vitamina D este esentiala pentru fixarea acestuia in oase si pentru evitarea fracturilor si a macinarii oaselor.


Mai mult decat atat, un aport suficient de vitamina D ajuta la intarirea sistemului imunitar , mai ales la trecerea dintre anotimpuri. Astfel, primavara cand anumite persoane se pot confrunta cu raceli usoare, vitamina D este de mare ajutor. Medicii sustin aceasta informatie spunand ca in sezonul rece, persoanele care iau suplimente de vitamina D nu mai au nevoie de un vaccin antigripal pentru a-si proteja sanatatea in acest sens.


Pe langa suplimentele farmaceutice, vitamina D poate fi luata, in mod natural, prin expunerea la soare , chiar si cateva minute pe zi. Totusi, pentru ca aceste „cateva minute” repezinta o recomandare generala,  iata cum anume trebuie sa te expui la soare, in ce conditii si mai ales cat timp.


Cum sa iei vitamina D din soare


In mod normal, 15 minute de expunere la razele calde ale soarelui sunt suficiente pentru a lua echivalentul a 1000 U.I de vitamina D, insa este recomandat ca acest lucru sa se intample la primele ore ale diminetii.  De asemenea, pentru ca perioada de timp este destul de mica, iar dimineata razele UV nu sunt atat de puternice, nu este necesara crema cu protectie solara decat in cazul in care pielea este foarte alba sau ai multe alunite.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului