Boli

#recunoastere depresie # statistice ingrijoratoare #depresie romani #cauze depresie #depresie

Date ingrijoratoare! Peste doua milioane de romani sufera de depresie!

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel global 350 de milioane de oameni sufera de depresie. Dintre acestia, 2 milioane sunt romani, ceea ce inseamna ca 1 roman din 10 sufera de depresie.

Depresia este considerata in acest moment a doua cauza a dizabilitaţilor de orice fel ale oamenilor, insa specialiştii considera ca va ajunge principala problema mentala pana in anul 2020. Asta se intampla pe fondul creşterii nivelului de stres, al tensiunilor interioare şi a presiunilor exterioare.

In opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, depresia cronica de intensitate medie sau crescuta poate avea o influenta negativa majora asupra persoanei afectate, scazandu-i eficienta si nivelul de activitate si prezenta, atat la locul de munca sau la scoala, cat si in cadrul familiei. in cazurile cele mai severe depresia poate conduce la suicid.

"La nivel mondial, aproape 800.000 de persoane se sinucid anual, suicidul fiind a doua cauza de deces in randul persoanelor din grupa de varsta 15-29 de ani. Depresia apare mai frecvent la femei decat la barbati. Unele diferente in modul in care starea de spirit depresiva se manifesta au fost puse pe baza sexului si varstei. La barbati se manifesta deseori ca oboseala, iritabilitate si furie. Acestia pot prezenta comportament mai nechibzuit si abuz de droguri si alcool. De asemenea, barbatii au tendinta de a nu recunoaste faptul ca sunt deprimati si cauta mai greu ajutor. La femei, depresia tinde sa se manifeste ca tristete, lipsa de stima de sine si sentimente crescute de vinovatie", explica hipnoterapeutul Eugen Popa.

Cum recunoastem depresia?

Simptomele depresiei pot varia de la usoare la severe si pot include:

  • La nivel biologic – dificultati de somn, scaderea nivelului de serotonina, modificarea apetitului, stari de oboseala si epuizare.
  • La nivel cognitiv – ganduri negative despre sine, ganduri negative despre ceilalti, asteptari negative cu privire la viitor, ganduri despre moarte, lipsa sperantei.
  • La nivel comportamental – izolare, retragerea din activitati care anterior cauzau placere, dificultati scolare, conflicte frecvente.

Daca o persoana manifesta cinci sau mai multe dintre aceste simptome timp de cel putin doua saptamani, atunci este momentul sa caute ajutor. O persoana care trece printr-un episod depresiv sever, este posibil sa resimta si simptome psihotice. Acestea pot fi: idei delirante cum ar fi paranoia si/sau halucinatii cum ar fi auzitul vocilor.

Trateaza depresia prin puterea mintii

In ciuda eforturilor depuse in combaterea depresiei inca nu exista un tratament eficient care sa functioneze in toate cazurile. Conform studiilor, antidepresivele pot ajuta, dar au doar 50% rata de succes, dintre care jumatate pot recidiva oricand, scazand dramatic rata reala de vindecare.

Daca nu exista o cauza medicala ascunsa a depresiei, orice individ poate fi tratat doar prin terapie. Hipnoza a devenit o metoda de tratament foarte eficienta pentru multe persoane care sufera de depresie, dar si de anxietate sau atacuri de panica (care vin de obicei "la pachet" cu depresia). Studii recente arata ca hipnoza este de cele mai multe ori ori mult mai eficienta decat terapia cognitiv-comportamentala, aceasta din urma fiind cea mai frecventa forma de terapie folosita in tratamentul depresiei.

"Hipnoza ne permite sa facem schimbari reale la nivel subconstient. Putem de fapt, sa schimbam acele modele de gandire automata care mentin obiceiuri, ganduri negative si raspunsuri irationale (toti factorii care pot contribui la depresie). Hipnoterapia foloseste o combinatie intre imaginatie si sugestie pentru a aduce schimbari pozitive in procesele psihologice inconstiente ale persoanei depresive", declara Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

"Odata ce gandurile si comportamentele de autosabotare au fost rezolvate, individul poate incepe sa utilizeze sugestia hipnotica pentru a-si imbunatati functionarea organismului. Hipnoterapia poate fi foarte utila in rezolvarea problemelor de somn, de energie scazuta sau de libidou, dureri de cap sau dureri cronice, care apar de obicei ca efecte secundare ale depresiei. In plus, poti folosi hipnoterapia pentru a creste motivatia de a munci si de a manca in mod corespunzator", adauga hipnoterapeutul Eugen Popa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare