Boli

#simptome cancer de cap si gat # cancer de cap si gat

Daca ai aceste simptome de mai mult de 3 saptamani, mergi la medic! Este posibil sa suferi de cancer de cap si de gat!

Desi reprezinta un risc de sanatate semnificativ, cancerul de cap si gat ramane relativ necunoscut si prea putin diagnosticat. In Romania, rata de supravietuire a bolnavilor este de doar 50%! Din fericire, diagnosticarea si tratarea in stadii incipiente asigura o rata de supravietuire de aproape 90%.

Afectiunea ocupa locul 6 la nivel european, din punct de vedere al incidentei, iar la nivel global, 5% dintre tipurile de cancer care afecteaza populatia sunt de acest tip.

 “Societatea Romana de Patologie Oncologica a Capului şi Gatului (SRPOCG) in parteneriat cu Asociatia Sanatate pentru Comunitate (SpC), principalele organizatii implicate in campania de informare si constientizare a factorilor de risc si simptomelor cancerelor localizate in zona capului si gatului, isi doresc initierea unui dialog cu institutiile si organizatiile nationale implicate in gestionarea acestei patologii. in prezent, in Romania, dar si la nivel european, nu exista o buna informare asupra acestui tip de cancer, multe cazuri fiind identificate in stadii tarzii, ceea ce reduce drastic sansele de supravietuire ale pacientilor. Rata recurentei bolii la 5 ani dupa incheierea tratamentului este de 50% in cazul diagnosticarii in stadii avansate, tocmai de aceea supravegherea medicala corecta in aceasta perioada este vitala pentru pacienti.”, declara Dr. Dragos Iancu, presedinte al Societatii Romane de Patologie Oncologica a Capului şi Gatului (SRPOCG).

Recunoasterea simptomelor poate salva vieti

Informarea precara asupra acestei boli face ca simptomele si semnele cancerului capului si gatului sa nu fie observate de catre pacient si mai departe, investigate de catre medic.

Daca manifestati unul dintre urmatoarele simptome mai mult de trei saptamani, solicita consult medical specializat:

  • Usturimi sau dureri, inflamatii, ulceratii la nivelul limbii sau peretilor bucali, pete albe sau rosii
  • Durere in gat
  • Raguseala persistenta
  • Durere sau dificultate la inghitire
  • Umflaturi suspecte la nivelul gatului
  • Blocarea cailor nazale sau sangerari ale acestora
  • Tumorile canceroase sunt localizate in general in zona cavitatilor nazale, a buzelor, glandelor salivare, cavitatii bucale sau gatului.

Atentie sporita la acesti factori de risc!

  • Consumul de alcool
  • Consumul de tutun - 85% dintre cancerele localizate la nivelul capului sau gatului sunt legate de fumat

Comparativ cu un nefumator, o persoana care fumeaza prezinta un risc cu 15% mai mare sa dezvolte cancer in zona capului si a gatului. Alcoolul consumat in combinatie cu tutunul creste riscul de imbolnavire.

Cum se depisteaza

Semnele cancerului de cap si gat sunt, de obicei, identificate in prima faza de catre medici specialisti in stomatologie sau ORL (otorinolaringologie). Pentru diagnosticarea si tratarea corecta a afectiunii, este recomandata o abordare pluridisciplinara a maladiei in care mai sunt implicati anatomopatologul, oncologul, radiologul, chirurgul BMF (bucomaxilofacial) sau oncologic.

“Cancerul de cap si gat reprezinta un risc de sanatate semnificativ si totusi ramane relativ necunoscut si prea putin sau prea tarziu diagnosticat. Educarea pacientilor in identificarea primelor simptome si semne specifice ale acestei afectiuni reprezinta primul pas spre o abordare responsabila a gravitatii cancerului de cap si gat. Bolile cronice, din care face parte si cancerul, sunt printre cele mai frecvente si mai costisitoare, iar pentru a trata aceste afectiuni este necesar sa existe o abordare multidisciplinara si o colaborare la nivel cat mai extins, intre diferite specializari medicale. Pacientii ce sufera de cancer la cap si gat au nevoie de un protocol clar si complet de tratament pentru a avea o speranta de viata ridicata.”, spune Alina Comanescu, presedinte al Asociatiei Sanatate pentru Comunitate.

Incepand cu luna septembrie, toti medicii cu specializari implicate direct in diagnosticarea si tratarea cancerului de cap si gat vor avea acces la primul ghid pentru un parcurs ideal al pacientului. Materialul este conceput de catre Dna. Prof. Lisa Licitra, co-fondator si membru al European Head and Neck Cancer Society. Aceasta este una dintre putinele dati cand societatea si asociatia medicala a pacietilor vor sa faca ceva concret, durabil, pe toate palierele: aparat birocratic, medic si pacient.

Sursa foto: healthxchange.sg

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului