Boli

#ochi #urcior #furuncul #infectie #bacterie #tratament

Cum tratezi un urcior?

Te poti trezi intr-o dimineata cu o umflatura urata in zona ochiului, la baza genelor. Din pacate, daca este vorba de un urcior , machiajul nu se dovedeste de ajutor. Nu intra in panica, trebuie doar sa stii cum sa-l faci sa dispara cat mai repede.

Urciorul (orjeletul) este o infectie contagioasa frecventa, insa inofensiva (un tip de furuncul), cauzata in general de o bacterie care traieste la suprafata pielii si a mucoaselor (de cele mai multe ori responsabil este stafilococul auriu).

Exista doua tipuri de urcior: urciorul extern care este o infectie a glandelor sebacee de la baza genelor si urciorul intern, mult mai greu de tratat, care se situeaza in interiorul pleoapei.

Urciorul este asociat adesea cu o perioada de stres. Mai rar, urciorul survine in urma unei boli a ochilor. Machiajul de proasta calitate sau lentilele intretinute in conditii inadecvate pot favoriza aparitia urciorului.

In general, simptomele urciorului sunt: roseata la nivelul pleoapei, durere usoara, umflarea zonei unde urmeaza sa iasa urciorul. De asemenea, ochiul poate lacrima, iar persoana afectata simte adesea senzatia de usturime.

Pentru ca este o infectie foarte contagioasa, urciorul necesita reguli de igiena si ingrijire foarte stricte. Iata cativa pasi prin care poti grabi vindecarea urciorului:

Pasul 1. Nu atinge cu mana urciorul si nu-l presa, pentru ca risti sa propagi infectia pe toata pleoapa si mai grav sa afectezi si globul ocular. Este indicat sa nu folosesti produse de machiaj pentru risti sa le infectezi si sa impiedici vindecarea urciorului.

Solutia cea mai la indemana este sa porti in aceasta perioada o pereche de ochelari de soare. Cu aceasta ocazie verifica si termenul de valabilitate al produselor de machiaj, deoarece exista posibilitatea ca acestea sa fie purtatoare de germeni si deci sursa infectarii.

Pasul 2. Aplica pe zona cu urcior o compresa sterila, umezita in apa calda. Pentru a favoriza eliminarea puroiului, practica acest gest de mai multe ori pe zi. De asemenea, poti folosi o lotiune de albastrele, foarte eficienta pentru a reduce inflamatia si pentru a calma durerea.

Pasul 3. Mergi la medic sau consulta un farmacist daca urciorul se mareste si devine albicios. Daca este vorba de un urcior intern, tratamentul poate fi chirugical in cazul in care s-a suprainfectat. Medicul sau farmacistul iti pot recomanda un colir antiseptic pentru a dezinfecta leziunea.

Sfaturi utile

  • De fiecare data cand iti ingrijesti urciorul spala-te corespunzator pe maini cu apa calda si sapun. Sterge-te pe prosoape de hartie, dupa care arunca-le imediat;  
  • Nu folosi acelasi prosop, aceleasi produse cosmetice, cu membrii familiei, pentru ca risti sa-i infectezi si pe ei;
  • Pentru a preveni reaparitia urciorului, dezinfecteaza-ti cu grija lentilele de contact. La primul semn de iritatie, renunta la ele si poarta un timp ochelarii de vedere;
  • Daca este vorba de un urcior intern, este indicat sa mergi la medic. Pentru ca poate fi vorba de un chist fara gravitate si implicit de o interventie chirurgicala;
  • Pastreaza o igiena corespunzatoare si nu te scarpina niciodata la ochi cu mainile murdare pentru ca riscul de a te imbolnavi este foarte ridicat;
  • In general, un urcior se vindeca dupa cateva zile. Daca boala persista mai mult de doua saptamani, mergi de urgenta la medic.

Citeste despre:

Cum sa scapi de furuncul

Cum sa ai ochi frumosi, fara cearcane

Cum sa ai ochi sanatosi si luminosi

Lentilele de contact, ochelarii fara rame

Controlul oftalmologic, pentru ochi de linx

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului