Boli

#tuse #tratament #febra #naturist

Cum se trateaza tusea convulsiva

Tusea convulsiva, denumita popular si “tuse magareasca”,  este o infectie a aparatului respirator cauzata de bacteria numita Bordetella pertusis sau Haemophiluspertusis. Tusea convulsiva se manifesta prin accese severe de tuse, care se termina cu dificultatea de a inspira.

 

Tusea convulsiva afecteaza de obicei copii care au pana in 6 luni, dar si pe cei intre 11 si 18 ani care au un sistem imunitar scazut. Denumirea de tuse magareasca provine tocmai de la sunetele produse, asemanatoare cu cele ale unui magar.

Primele simptome ale tusei convulsive sunt de obicei similare cu cele ale unei raceli comune: secretii nazale, stranut, tuse usoara si febra, insa dupa una sau doua saptamani, infectia evolueaza si se ajunge la acele accese de tuse, foarte drastice, care pot dura pana la doua minute. In acest timp, pielea copilului poate capata o culoare rosie sau violeta, din cauza faptului ca nu reuseste sa respire normal.

Prevenirea tusei convulsive

Tusea convulsiva poate fi prevenita cu ajutorului vaccinului antipertussis. Se recomanda ca acest vaccin sa fie administrat prima oara la varsta de doua luni, cu reapel la 4, 6, 12, 30 si 35 de luni.

Tratament

In primul rand, prima reactie dupa o criza convulsiva trebuie sa fie in mod neaparat vizita la un medic pediatru. In urma consultatiei, acesta iti va spune ce ai de facut. In cazuri mai grave,  tusea convulsiva necesita cateva zile de supraveghere medicala (internare), insa in general sunt suficiente doar analize de laborator asupra secretiei nazale si salivei, analize de sange sau radiografii  toracice (raze X).

De asemenea, medicul poate prescrie un antibiotic (de obicei tetraciclina sau eritromicina) pentru a usura accesele de tuse. Este foarte important ca tratamentul sa fie continuat chiar daca dupa doua-trei zile simptomele dispar.

Daca in familia ta mai sunt si alti copii, informeaza-l pe medic deoarece tusea convulsiva este o boala contagioasa. Acesta poate recomanda un tratament preventiv pentru ei.

Tratarea tusei convulsive acasa

Este extrem de important ca micutului sa i se administreze  intocmai tratamentul recomandat de catre medicul specialist.  Copilul trebuie sa se odihneasca in pat, iar in camera lui sa fie asezat un vaporizator (umidificator de aer) care are rolul de a-l ajuta sa respire mult mai usor. Acesta trebuie utilizat cu atentie si curatat cat mai des posibil.

De asemenea, camera in care sta copilul trebuie sa fie ferita de mirosuri grele, puternice precum parfumuri, deodorante de camera, fum de tigara, mirosul puternic al florilor etc. Exceptie poate face doar mirosul de lavanda (levantica), desigur in cantitati reduse, care este recomandat in cazul tusei convulsive.

In ceea ce priveste alimentatia copilului , exista foarte mari sanse ca el sa manance si sa bea foarte putin. Atentie! Micutul nu trebuie fortat sa manance mult deodata, ci trebuie sa i se ofere mai multe mese usoare pe zi. Si hidratarea este foarte importanta, asa ca trebuie sa aiba mereu la dispozitie o cana cu apa, ceai sau suc de fructe.

Durata tusei convulsive

In prima saptamana micutul se poate confrunta doar cu simptomele unei simple raceli, insa aceasta perioada este urmata de aproximativ doua pana la 4 saptamani de tuse severa. Ultima etapa consta in mai multe saptamani de recuperare, cu solutionarea treptata a simptomelor. In cazul anumitor copii, perioada de recuperare poate dura luni de zile.

Atentie! Tusea convulsiva este contagioasa

Este foarte important ca micutul care sufera de tuse convulsiva sa fie tinut la distanta de altii copii, dar si de alti membri ai familiei  deoarece infectia este foarte contagioasa. Bacteriile se pot raspandi de la o persoana la alta printr-un simplu stranut (bacteriile sunt prezente in picaturile de stranut si in secretiile nazale).

Complicatii

In urma tusei convulsive, pot aparea complicatii grave precum cele pulmonare, asfixierea, intarziere mentala si chiar paralizie. De asemenea, in unele cazuri poate apare otita.

Tratamente naturiste

Sfatul medicului trebuie urmat cu sfintenie, insa daca vrei sa grabesti vindecarea copilului tau sau macar sa ii usurezi accesele de tuse, apeleaza la cateva tratamente naturiste, printre care:

Ceai de iarba mare 

Acest ceai este utilizat pe post de expectorat, avand rolul de a elimina secretiile in bronsitele acute si de a imblanzi tusea. Ceaiul de iarba mare aduce o stare de liniste si somnolenta.

Ulei esential de lavanda

O picatura de ulei esential de lavanda (nu mai mult de o picatura) pusa intr-un vas cu apa calduta in camera copilului , va avea efect anticonvulsiv, usurand accesele de tuse ale micutului.

Sirop natural de muguri de brad

Produsul este eficient in cazul tusei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare