Boli

#muscatura de caine #turbare #tetanos #rabie

Cum se trateaza muscatura de caine

Peste 80% dintre muscaturile provocate de animale sunt cauzate de caine. Curatarea ranii necesare in urma unei muscaturi este o etapa importanta pentru a preveni aparitia unei infectii. Muscaturile de caine sunt foarte expuse la infectarea cu diverse bacterii (streptococi,stafilococi, anaerobi) insa curatarea imediata a zonei afectate te poate ajuta sa reduci riscurile de infectie.

 

Tipuri de caine

 

Exista doua tipuri de rana provocata de muscatura de caine : inteparea (perforarea) si sfasierea.

Plaga intepata rezulta in momentul in care dintii cainelui penetreaza pielea persoanei vatamate. Inteparea este foarte expusa la infectie, deoarece dintii cainelui injecteaza bacteriile in momentul in care perforeaza pielea. Bacteriile au sansa sa se multiplice cu usurinta pentru ca locul este prielnic: cald, intunecat si inchis, astfel dezinfectarea se face cu dificultate.

Al doilea tip de muscatura de caine este sfasierea, care survine in momentul in care dintii cainelui penetreaza si smulg o bucata din piele. In aces caz, de cele mai multe ori rana necesita cusatura chirurgicala.

Cicatrizarea acestui de tip de muscatura este de obicei o problema, fata de plaga intepata care de cele mai multe ori lasa in urma cicatrici mici, aproape insesizabile, in cele mai multe dintre cazuri.

 

Cum se curata muscatura de caine

 

Curatarea ranii provocate de muscatura de caine, in cel mai scurt timp posibil, este esentiala pentru a preveni infectarea. Chiar daca este nevoie de cusatura chirurgicala, persoanele muscate de caine trebuie sa urmeze cativa pasi de dezinfectare a plagii inainte de a ajunge la spital, deoarece in cazurile in care pacientul nu este intr-o stare critica poate fi nevoit sa astepte mai multe ore pana sa primeasca asistenta medicala. Prezenta bacteriilor pe o perioada mai mare de timp creste dramatic posibilitatea infectarii.

Iata pasii pe care trebuie sa-i urmezi in momentul in care ai fost muscat de un caine:

  • lasa rana intepata de caine sa sangereze cateva minute (bineinteles, daca sangele nu curge excesiv). Este un mod simplu si eficient ca bacteriile transmise prin muscatura de caine sa fie expulzate afara.
  • spala rana cu un sapun anti-bacterial si lasa apa sa curga peste muscatura timp de 5 minute. Este un pas vital pentru a combate infectarea ranii.
  • acopera zona afectata cu un bandaj de tifon steril. Daca nu ai la indemana un tifon steril, foloseste un servetel de hartie de unica folosinta. Evita sa folosesti un prosop sau o batista din material textil, deoarece se pot gasi pe acestea alte bacterii.
  • pentru plaga intepata poti folosi un unguent antibiotic, iar pentru plaga sfasiata aplica apa oxigenata sau rivanol, dupa care acopera cu un bandaj steril pentru a compresa rana sangeranda.

 

Consulta de urgenta un medic


Medicul este cel care trebuie sa constate rana si riscul de contaminare cu virusul rabic. Rabia, cunoscuta si sub numele de turbare , este o boala grava, care afecteaza sistemul nervos central. Aceasta maladie poate fi mortala.

Riscul de contaminare cu rabie va fi evaluat de medic in functie de:

  • regiunea geografica;
  • starea animalului in momentul muscarii; daca animalul este viu si gasit, va fi tinut sub supraveghere veterinara timp de 14 zile;
  • locul in care s-a produs plaga (ranile de la fata, maini si picioare sunt cele mai periculoase);
  • prezenta unor haine protectoare.


Dupa ce s-a evaluat riscul de contaminare prin rabie, medicul va decide daca se va incepe sau nu un tratament cu vaccinul antirabic sau tetanos (in gura cainelui se afla tot felul de germeni printre care si cei ai rabiei si ai tetanosului).

Important: este foarte important sa afli cat mai multe informatii despre cainele care te-a muscat: daca are stapan sau nu, daca prezenta semne vizibile de afectiune, daca a fost provocat sau te-a muscat din senin etc.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului