Boli

#cefalee #greata #febra #colon #enterocolita

Cum sa tratezi enterocolita

Enterocolita este o afectiune a mucoasei intestinului subtire si a colonului  determinata de infectii cu bacterii, ciuperci, virusuri sau paraziti prezenti in alimentele consumate. Enterocolita se manifesta prin scaune dese si moi, stari de greata, varsaturi, frisoane, febra, dureri de cap si abdominale.

 

Agentii etiologici care provoaca enterocolita sunt:

Parazitii:   Balantidium coli, Blastocystis homnis , Giardia lamblia,  Cryptosporidium,  Entamoeba histolytica.

Bacteriile:  Salmonella, Campylobacter, Shigella, Escherichia coli

Virusurile:  Adenovirusuri, enterovirusuri, rotavirusuri, virusul Norwalk.

Acesti agenti etiologici patrund in organism pe cale orala, prin intermediul alimentelor (mai ales prin carne si lactate), a apei  sau din cauza lipsei de igiena corecta a mainilor. De asemenea,  lipsa unei hidratari  corespunzatoare acutizeaza enterocolita.

Simptomele enterocolitei

  • Greata si varsaturi
  • Febra si frisoane
  • Dureri de cap
  • Diaree
  • Dureri si crampe abdominale
  • Moleseala si stare generala foarte proasta
  • Semne de deshidratare (sete, deshidratarea muscoasei)
  • Stare generala alterata.

Prevenirea enterocolitei

In primul rand, o igiena individuala corecta te poate feri de aceasta afectiune. Spala-te pe maini, cu apa si sapun,  inainte de a manca (chiar daca este vorba de o simpla gustare).

Prepara foarte bine alimentele inainte de a le manca: carnea se fierbe/prajeste cat mai bine, fructele si legumele se spala cu apa din abundenta, iar laptele trebuie consumat doar dupa ce a fost fiert. De asemenea, vesela si tacamurile  se spala si ele cu foarte mare atentie.

Este recomandat sa se consume foarte multe lichide, dar numai din surse sigure, necontaminate (evitati paraurile, apa de la chiuveta etc) – daca acest lucru este dificil, apa se fierbe bine inainte de a fi consumata.

Tratarea enterocolitei

Hidratarea – bea multe lichide, in special ceai de menta neindulcit, compoturi, apa plata sau minerala si zeama de orez. Este foarte important sa nu consumi bauturi alcoolice sau alte produse alimentare cu continut de alcool.

De asemenea, te poti rehidrata cu ajutorul unor saruri speciale (sub forma de pliculet) care se gasesc in farmacii.

Ai grija la ce mananci: evita sa mananci fructe sau legume nefierte (in special merele si prunele), maioneza, dulciuri concentrate, paine neagra, paine proaspata, leguminoase uscate, legume bogate in celuloza grosolana,  carne prajita, carne grasa, vanat,  mezeluri, conserve, afumaturi, alimente cu celuloza dura (varza, conopida, ceapa, usturoi, napi, telina) si condimente iritante.

Este recomandat sa consumi orez fiert, carne de pui bine fiarta, carne de peste slab (de apa dulce),  branza proaspata, supe de legume, oua fierte, sunca presata slaba,  telemea desarata, biscuiti de casa, piure de legume, unt, paste fainoase , paine alba prajita sau veche de o zi etc.

Regimul se tine cam o saptamana, dupa care, treptat, se introduc in alimentatie si alte alimente, insa raman pentru mai mult timp interzise urmatoarele:  carnea de vanat, conservele, prajlile, carnea grasa, legumele cu celuloza dura, merele, prunele, painea proaspata, legumele uscate si cele crude.

Tratarea cu antibiotice se face numai la recomandarea medicului pe care trebuie sa il consulti inca de la primele simptome.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare