Boli

#prostata #cancer de prostata #vezica urinara

Cum sa recunosti si sa tratezi problemele prostatei

In termeni simpli, prostata este o parte din sistemul de reproducere masculin si reprezinta locul in care se acumuleaza aproximativ 30% din lichidul seminal. Aceasta este situata intre vezica urinara si uretra si are unei nuci. Din pacate, tot mai multi barbati se confrunta cu probleme la nivelul prostatei, inca de la o varsta la care astfel de situatii nu ar trebui sa existe.

Inainte de orice, este bine sa ai in vedere cele 4 afectiuni care se pot dezvolta la nivelul prostatei, iar acestea sunt: prostatita, hiperplazia benigna de prostata, si prostatodinia.

Prostatita este caracterizata prin inflamatia prostatei si poate provoca disconfort in zona pelvisului. De obicei, prostatita este cauzata de o infectie.

Hiperplazia benigna de prostata se refera la inflamarea prostatei care cauzeaza incetinurea fluxului urinar si scaderea fortei de eliminare a urinei, de unde porneste nevoia frecventa de urinare.

Prostatodinia se refera la bolile cronice ale prostatei si se manifesta de obicei prin dureri in regiunea pelviana.

Cancerul de prostata este cea mai grava afectiune a prostatei deoarece ea poate provoca si moartea daca boala nu este depistata rapid, iar tratamentul aplicat in aceeasi masura.

In general, barbatii trecuti de 50 de ani ar trebui sa se duca periodic la medic pentru examinari de rutina deoarece cancerul de prostata cauzeaza un numar mare de decese in fiecare an, mai ales ca uneori acesta nu prezinta simptome.

Totusi, atunci cand apar urmatoarele simptome, este neaparat necesar sa iti faci un control:
 

  • dificultate, disconfort, durere sau o frecventa neobisnuiota a urinarii;
  • ejaculare dureroasa;
  • semne de sange sau material seminal in urina;
  • scaderea dorintei sexuale si incapacitatea de a obtine o erectie.


Iata ce trebuie sa stii daca te confrunti cu unul sau mai multe dintre aceste simptome:

1. Consultul medical este obligatoriu. Diagnosticarea si tratarea precoce a problemei te va ajuta sa scapi de alte simptome mult mai grave si mai neplacute.

2. Este posibil ca in anumite cazuri sa fie necesara o interventie chirurgicala. Acest lucru este valabil doar in cazul hiperplaziei benigne, iar interventia are rolul de a extinde pasajul uretral.

3. Diagnosticarea cancerului de prostata se face cu ajutorul unei biopsii la nivelul glandei prostatei. In acest caz, tratameentul depinde de cat de extinsa este tumoarea. Unele optiuni de tratament includ chirurgia, radioterapia, crioterapia, terapia hormonala sau o combinatie formata din oricare aceste variante.

4. Ai grija la alimentatie. O dieta bogata in acizi grasi omega 3, seleniu si antioxidanti va reduce inflamatia provocata in zona prostatei. Pe de cealalta parte, este recomandat sa se evita cafeaua, alcoolul si mancarurile grase sau procesate.

5. Opteaza pentru exercitiile . In general aceste exercitii sunt facute pentru a construi muschii diin zona pelviana si sunt realizate mai mult de femei. Pentru a face exercitii Kegel este necesar doar sa contractezi muschii pelvieni ca si cum ai incerca sa opresti urinarea. Pentru efecte cat mai bune, se recomanda sa faci aceste exercitii de cel putin 3 ori pe zi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare