Boli

#paradontoza #dantura #igiena dentara

Cum sa previi si sa tratezi paradontoza

Paradontoza este o afectiune a gingiilor de care sufera aproximativ 70% dintre oamenii din intreaga lume. Cunoscuta si sub numele de parodontopatie sau mobilitate dentara, parodontoza este o afectiune cronica de tip inflamator  care consta in degenerarea paradontiului, adica tesutul prin care sunt fixati dintii in osul maxilarului. Acest lucru duce la retragerea gingiilor si la dezvelirea pronuntata a dintilor, iar intr-un final, la pierderea dintilor .


Simptomele paradontozei


In afara de retragerea gingiilor, paradontoza se manifesta prin gingii dureroase, rosii,  care sangereaza, respiratie urat mirositoare, dar si abcese dentare.


Paradontoza se poate vindeca, daca aceasta este tratata inca de la primele simptome, astfel incat sa nu progreseze si sa nu fie afectate in totalitate gingiile. De aceea, este obligatoriu sa mergi la medicul stomatolog inca din momentul in care observi vreo schimbare neplacuta in ceea ce priveste dantura.


Cum evolueaza paradontoza


Daca la inceput simptomele paradontozei sunt destul de discrete incat sa nu iti dea de banuit, pe parcurs vei observa niste modificari seminifcative ale dintilor si ale gingiilor. Daca boala avanseaza rapid si nu ceri de urgenta ajutorul unui medic, gingiile isi vor pierde culoarea rozalie, devenind rosii, apoi se vor atrofia, ajungand intr-un final sa se retraga de pe dinti. In faza finala, dintii vor incepe sa cada rand pe rand. Desigur, acestea sunt cazuri extreme, traite de persoane care nu vor sub nicio forma sa consulte un medic, insa o persoana care se trateaza din timp, nu va ajunge in acest stadiu.


Care sunt cauzele paradontozei


Paradontoza are mai multe cauze, insa printre cele mai cunoscute se numara:

 

  • O igiena orala deficitara;
  • Depunerea tartrului pe dinti;
  • Cariile dentare;
  • Consumul de alcool, cafea, bauturi alcoolice si fumatul;
  • O alimentatie bogata in zahar;
  • Carenta de calciu, vitamina C  si acid folic;
  • Alti factori: varsta inaintata, stresul, imunitatea scazuta, anumite boli cronice (diabetul zaharat) si in anumite cazuri sarcina.


Cum poti preveni paradontoza


In primul rand este foarte important sa te speli pe dinti cel putin de doua ori pe zi: o data dimineata si o data seara, inainte de culcare. Desigur, daca te poti spala de 3 sau chiar 4 ori pe zi, este cu atat mai bine pentru sanatatea orala.


Adopta o alimentatie sanatoasa . Mananca multe fructe si legume proaspte, bogate in vitamina C. Acestea iti vor asigura un sistem imunitar puternic, care te va feri de multe boli. De asemenea, consuma foarte multe lactate, pentru a oferi organismului tau toata cantitatea de calciu necesara.


Totodata, evita sa mananci foarte multe alimente dulci, cu un continut ridicat de zahar si evita sa consumi cafea, alcool dar si tutun.


Controleaza-ti periodic dintii si indeparteaza-ti tartrul dar si cariile, oricat de mici ar fi ele. Aceste doua lucruri pot provoca aparitia paradontozei.


Utilizeaza o periuta de dinti cu peri moi, care sa nu raneasca gingiile.


Tratamente naturiste pentru prevenirea si tratarea paradontozei


Stomatologii recomanda ca pentru prevenirea paradontozei sa se clateasca gura de 3 ori pe zi, cu un amestec de 40 picaturi de tinctura de propolis si 50 ml de apa.


Maseaza gingiile cu ulei de masline, ulei de samburi de struguri sau suc de aloe vera. Acestea ajuta la atenuarea durerilor si cicatrizarea ranilor.



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului