Boli

Cum sa previi conjunctivita in sezonul rece

Conjunctivita este o boala de ochi, ce consta in inflamarea acuta sau cronica a conjunctivei, care se manifesta prin usturime, senzatie de arsura si de „nisip in ochi”, mancarimi si intepaturi . Daca aceste simptome persista mai mult timp nu ezita sa mergi la medic pentru ca un tratament inceput din timp are sanse mai mari de reusita. Cunoscuta popular drept "ochi rosu", conjunctivita este o afectiune frecventa si nu prezinta niciun pericol pentru ochi sau pentru vedere. Ea poate fi de mai multe tipuri, si poate aparea sub diferite forme de manifestare. Cele mai intalnite sunt conjunctivita bacteriana, alergica sau virala. Aceasta inflamatie poate avea la origine infectiile (conjunctivitele virale apar adesea in timpul unei raceli), alergiile si substantele iritante pentru ochi (praf, fum, clorul din apa, produse cosmetice etc). Este recomandat ca diagnosticul si tratamentul sa fie stabilite de catre un medic oftalmolog . Tratamentul este local, sub forma de picaturi, iar in cazul formelor severe se adauga si tratament general. Acesta variaza in functie de tipul conjunctivitei (bacteriana, virala, alergica), de severitatea ei si, nu in ultimul rand, de varsta persoanei in cauza. Cum se poate preveni imbolnavirea?
  • Igiena este cea mai buna metoda de preventie. Spala-ti mainile cu apa si sapun cat poti de des.
  • Curata-ti secretia de la ochi de doua ori pe zi, cu vata inmuiata in apa calda sau cu un servetel (nu cu prosopul de fata). Dupa ce ai terminat, arunca tamponul si spala-te bine pe maini.
  • Spala des fetele de perna si prosoapele.
  • Nu te atinge sau nu te freca la ochiul infectat.
  • Nu folositi cu totii (membrii familiei) acelasi prosop de fata sau de maini. Recomandari: Nu trebuie sa se lege ochiul, pentru ca pansamentul duce la stagnarea secretiei si la imbolnavirea corneei, complicatie grava care poate provoca pierderea vederii. Conjunctivita este inflamarea conjunctivei ochilor, ca urmare a patrunderii bacteriilor, virusilor sau ciupercilor in ochi. Ca tratamente adjuvante se pot folosi infuziile concentrate de plante, infuzate timp de 30 de minute. La o cana de apa fiarta , puneti una doua linguri de arnica, albastrele (comprese), musetel, patlagina, dupa care se spala pleoapele cu un tampon de vata inmuiat in infuzie. Aceste forme de conjunctivita sunt contagioase si se transmit de la o persoana la alta prin atingerea ochiului infectat, prin folosirea acelorasi prosoape sau lenjerii, dar si prin tuse sau stranut. Te confrunti mereu cu ochi rosii, usturime si senzatia de "nisip in ochi"? Ai gasit rezolvarea la aceasta afectiune care apare de nenumarate ori in sezonul rece? Vino cu amanunte!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare