Boli

#depistare cancer de san #cancer de san #campanie depistare cancer de san

Cum sa previi cancerul de san: 3 lucruri pe care orice femeie le poate face!

In Romania, in anul 2018, se inregistreaza un numar de 83.461 cazuri noi de cancer, in conditiile in care 50.902 romani isi pierd viata din cauza cancerului. In ceea ce priveste cancerul de san, anul acesta au fost inregistrate la noi in tara 9.629 de cazuri noi de cancer de san si 3.378 de decese cauzate de aceasta boala, conform celei mai recente statistici oferite de GLOBOCAN (Globocan Cancer Observatory), latforma web interactiva care publica statistici internationale despre cancer, folosind cele mai noi date ale insitutelor locale de statistica.

Conform studiului, prevalenta cancerului de san la 5 ani (numarul total de cazuri noi si vechi), vorbim despre 35.298 de cazuri.

Cancerul de san nu are simptome multa vreme

Multe femei depistate cu cancer de san nu au avut niciun simptom, deoarece de cele mai multe ori nu simt durere, iar boala poate fi descoperita absolut intamplator. Abia atunci cand boala ajunge in stadiu avansat, incep sa apara simptome si durere. “Cancerul mamar este multa vreme asimptomatic, iar descoperirea acestuia este adesea intamplatoare”, avertizeaza dr. Catalin Costovici, medic primar oncologie medicala.

O modificare a aspectului fiziologic al sanului, o formatiune tumorala palpabila, o retractie mamelonara, o scurgere cu sange din mamelon si o ingrosare a tegumentului sanului pot sa fie semne ale unui cancer mamar, explica medicul Catalin Costovici.

Factori de risc

Medicii nu cunosc cauza aparitiei cancerului, dupa cum sustine dr. Catalin Costovici care este de parere ca “principala cauza ramane hazardul”. Insa, ca in orice afectiune, putem sa vorbim despre factori de risc ce favorizeaza aparitia cancerului de san.

“Sunt mai multi factori de risc printre care: varsta, expunerea excesiva la estrogeni, istoricul familial, expunerea accidentala sau terapeutica la radiatii, consumul de alcool, fumatul, obezitatea etc.”, spune dr. Catalin Costovici.

Cum sa previi cancerul de san

1. Autopalparea

In fiecare luna este indicat sa-ti palpezi singura sanii, de preferat la o saptamana dupa aparitia menstruatiei. Trebuie sa fii atenta la orice fel de modificare aparuta in forma sau in dimensiunea sanilor: un nodul, schimbari ale aspectului pielii (incretitura, gropita, roseata, aspect de “coaja de portocala”), secretii sau modificari la nivelul mamelonului.

Daca observi vreuna dintre modificarile de mai sus, trebuie sa mergi imediat la medicul de familie.

2. Analize de rutina efectuate cu regularitate

Chiar daca nu ai descoperit nicio problema, este foarte important sa mergi la medicul ginecolog sau la medicul de familie o data la trei ani daca ai pana in 40 de ani si in fiecare an daca ai peste 40 de ani. “Mamografia se face daca ai peste 40 de ani, iar ecografia mamara ramane principala analiza pe care trebuie sa o faca toate femeile care au pana in 40 de ani. Acestea trebuie completate eventual de RMN, mai ales pentru sanii cu densitate crescuta”, recomanda specialistul.

3. Adoptarea unui stil de viata sanatos

Alimentatia si sportul joaca un rol important in preventia cancerului. De asemenea, nu uita ca alcoolul si tigarile trebuie evitate, deoarece numeroase studii au demonstrate ca ele pot sa mareasca riscul de cancer. “Preventia cancerului in general si a cancerului mamar in particular, se realizeaza prin adoptarea unui stil de viata sanatos, care inseamna mentinerea unei greutati optime cu o dieta bogata in legume, fructe, diminuarea aportului de grasimi si glucide, evitarea consumului de alcool si a fumatului, cat mai multa miscare si sport cu regularitate, precum si incurajarea alaptarii de lunga durata (minim 6 luni)”, explica medicul.

Rezultatele campaniei "Nu am facut destul!” 2018

Astazi, in cadrul unei mese rotunde care a avutloc la Ministerul Sanatii, au fost prezentate rezultatele campaniei « Nu am facut destul!” 2018, initiata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si ajunsa la a cincea editie.

Inceputa ca un proiect de investigatii gratuite pentru cancerul mamar, in scopul de a oferi un argument in plus Ministerului Sanatatii pentru implementarea unui program national de screening pentru cancerul de san, campania a devenit tot mai complexa de la an la an in timp ce investigatiile oferite sunt tot mai diverse. Astfel, in perioada 13 octombrie - 25 noiembrie, 1218 oameni din 12 sate din cinci judete din Ardeal (Cluj, Sibiu, Bistrita Nasaud, Alba) au beneficiat de urmatoarele investigatii gratuite: tensiune, puls, glicemie, indice de masa corporala, ecografie mamara, spirometrie, dermatoscopie, masurarea varstei arterelor, EKG.

Examinarile au fost facute cu ajutorul unor medici specialisti, al unor medici rezidenti, al unor farmacisti si al studentilor din Organizatia Studentilor Medicinisti Cluj.

  • Rezultatele campaniei:
  • 1218 oameni au fost consultati - 1120 femei si 98 barbati. La consulturi au venit si 13 persoane de peste 80 de ani. Cea mai in varsta persoana - o femeie de 88 de ani.

    Statistic, profilul persoanei care a venit la consult medical este: femeie de 49 de ani, supraponderala.

    Dintre cele 1.120 femei prezente, 990 au beneficiat de ecografii la ele in sat, pe perioada campaniei. Dintre acestea, 124 au primit recomandare sa efectueze o mamografie sau alta ecografie la spital sau la o clinica de specialitate. 109 au mers. Celelalte femei nu au dorit, au plecat din tara in vacanta sau la munca, au spus ca nu au timp sau bani, desi aceasta investigatie era gratuita. 12 au facut biopsie - 6 sunt leziuni benigne, la 6 nu sunt gata rezultatele inca. Pentru trei dintre acestea, suspiciunea de cancer este ridicata. Trei femei au suferit interventii chirurgicale. Pentru una dintre acestea asteptam inca rezultatul de la examenul histopatologic, in timp ce pentru doua a fost vorba despre leziuni benigne. 2018 este primul an in care femeile descoperite cu noduli sau alte afectiuni la san in urma ecografiei efectuate in sate au putut beneficia de mamografii gratuite in clinici specializate.

    55% dintre femeile testate nu si-au facut niciodata control la sani, 42% nu si-au facut niciodata autopalpare. Una dintre femeile testate a raspuns la chestionarul pe care il completeaza toti cei care participa la consulturile medicale pe perioada campaniei, ca a facut ultimul control la san acum 34 de ani, in 1984.

    1 din 10 femei are o ruda cu cancer de san sau cancer ovarian – acest lucru reprezentand un factor de risc pentru ambele forme de cancer.

    Rezultate dermatoscopii: 21% dintre cei consultati au spus ca au probleme cu alunitele. Cu toate acestea, 74% dintre ei nu s-au dus la medic, pentru acestea. Dermatoscopiile au evidentiat 34 de suspiciuni (carcinom bazocelular, spinocelular, melanom, nevi cu atipii). Dintre cei depistati cu suspiciuni, 56% nu au stiut ca este ceva in neregula, 32% au stiut, dar nu au mers la medic (”am tot lasat”, ”de teama sa nu devina malign”, ”din lipsa de timp”, ”nu m-au deranjat”, ”nu ma dor” etc.) 12% stiau si fusesera deja la un control dermatologic.

    71% dintre persoanele consultate nu au facut niciodata spirometrie. 39% nu au facut niciodata radiografie. 33% au raspuns cu „Da” la intrebarile ”Tusiti de mai mult de o luna?”, ”Gafaiti cand faceti efort?”, ”Simtiti ca nu mai aveti aer?”

”Avem aproape 10.000 cazuri noi de cancer de san in fiecare an si putin mai mult de 10.000.000 de femei in Romania. Asta inseamna ca o femeie din 1000 va fi diagnosticata cu cancer de san anul asta. Noi am consultat 1.120 de femei si dupa mamografii, ecografii, biopsii si operatii avem trei suspiciuni de cancer. Si daca ar fi doar campania de educare pe care am desfasurat-o in satele acestea, faptul ca 1.120 de femei, care cel mai probabil nu s-ar fi dus la ginecolog pentru o ecografie mamara, s-au gandit la cancerul de san, la importanta autopalparii, a controalelor anuale regulate si poate au mai vorbit cu inca o mie de femei despre asta, si tot mi se pare o campanie reusita.” spune Cezar Irimia, presedintele FABC.

Sursa foto: Hepta.ro 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului