Boli

#hemoroizi #varice #prevenire hemoroizi #tratament hemoroizi #cauze hemoroizi

Cum sa previi aparitia hemoroizilor

Alimentatia sanatoasa, bazata de fructe si legume proaspete, miscarea si o igiena corespunzatoare sunt factori care ajuta la prevenirea si tratarea hemoroizilor.

 

Ce sunt hemoroizii


Hemoroizii sunt vene umflate si inflamate care se gasesc in hemoroizi interni) sau sub pielea din jurul anusului (hemoroizi externi).
 

Cauzele hemoroizilor


Venele din jurul anusului au tendinta de a se intinde atunci cand sunt supuse presiunii. Astfel se pot umfla. Venele umflate si iritate, hemoroizii, se pot dezvlta in urma unei presiuni marite in zona rectului.

Printre factorii care pot cauza hemoroizi se numara:

  • deranjamentele stomacale;
  • diareea;
  • constipatia;
  • obezitatea;
  • sarcina;
  • sexul anal;
  • statul pe toaleta mai mult timp.


De asemenea, exista persoane care pot mosteni tendinta de a dezvolta hemoroizi. De obicei, hemoroizii apar pe masura ce inaintam in varsta, in special dupa varsta de 50 de ani.

O data cu varsta, tesuturile care sustin venele din rect si anus incep sa se deterioreze si sa devina mai sensibile.
 

Complicatiile hemoroizilor


Complicatiile hemoroizilor sunt rare, insa foarte severe. Printre acestea se numara:

Anemia. Sangerarea cronica produsa de hemoroizi poate duce la anemie. In aceasta situatie, organismul nu dispune de celulele rosii suficiente pentru a transporta oxigenul la celule. Printre simptomele anemiei se numara oboseala si slabiciunea.

Gangrena. Daca circulatia sangelui catre un hemoroid intern este oprita, acesta se poate inflama, ducand la dureri severe si moartea tesuturilor.
 

Cum sa previi aparitia hemoroizilor


Prevenirea constipatiei este principala masura pe cre o poti lua pentru a evita aparitia hemoroizilor. Iata ce mai poti face pentru a preveni aceasta afectiune:

Consuma alimente bogate in fibre. Introdu in alimentatia ta mai multe fructe, legume si cereale integrale. Aceste alimente previn constipatia si stimuleaza sistemul digestiv. Este insa indicat sa le introduci treptat in dieta pentru a preveni gazele intestinale.

Consuma mai multe lichide. Bea zilnic intre 6 si 8 pahare de apa. De asemenea, poti consuma si ceaiuri, supe sau iaurturi. Evita consumul de alcool.

Mergi la baie de fiecare data cand ai nevoie. Mergi la toaleta de fiecare data cand ai nevoie. Daca amani momentul, acest lucru poate duce la constipatie, care favorizeaza aparitia hemoroizilor.

Fa miscare. Pentru a preveni constipatia si presiunea asupra venelor anusului este necesar sa duci o viata activa. Mergi mai mult pe jos, inscrie-te la sala de fitness sau aerobic si incearca sa ai o greutate echilibrata.

Evita perioadele lungi de stat in picioare sau pe scaun. Statul pe scaun sau la toaleta pentru o perioada lunga de timp mareste presiunea asupra venelor din anus. Acest lucru favorizeaza aparitia hemoroizilor.
 

masuri de igiena pentru hemoroizi


Foloseste creme speciale. Pentru preveni aparitia hemoroizilor si pentru a indeparta durerile produse de acestia este indicat sa foloseste anumite creme. De obicei, aceste creme contin hidrocortizon, o substanta care inmoaie tesuturile.

Evita hartia igienica aspra. Pentru a preveni aparitia hemoroizilor este indicat sa folosesti hartie de toaleta moale, care sa nu contina parfumuri sau alcool.

Aplica cuburi de gheata. Pentru a reduce inflamatiile, aplica pe zona respectiva cuburi de gheata.

Spala-te regulat. Fa dusuri zilnice, cu apa calda, nu fierbinte. Pentru zona anusului este indicat sa eviti folosirea sapunurilor care pot agrava situatia.

Citeste mai multe articole despre hemoroizi:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare