Boli

#rinichi #ziua mondiala a rinichiului #toxine #diabet #hipertensiune

Cum sa iti pastrezi rinichii sanatosi

11 Martie -

 

O persoana adulta din 10 sufera de o boala cronica de rinichi. Este o statistica ingrijoratoare care ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru foarte multi dintre noi si sa ne indemne sa acordam o atentie speciala acestui organ indispensabil vietii. La fel ca si in cazul inimii sau a ficatului, cu trecerea anilor, rinichii nu mai au aceeasi vitalitate si isi pierd din eficienta.

 

Rolul rinichilor in organism

 

Orice om se naste cu doi rinichi (exceptie fac anomaliile genetice), de aceea este denumit si organul pereche. Acestia au forma de boabe de fasole aplatizate, insa de dimensiuni mult mai mari, fiecare cantarind aproximativ 150g. Rinichii se situeaza de-o parte si de alta a coloanei vertebrale, sub torace, in spatele abdomenului, in aproprierea organelor abdominale (stomac, pancreas, ficat etc).

Rinichii poseda mai multe functii deosebit de importante pentru organism, printre acestea se numara: curatarea organismului de toxine si fabricaarea unor hormoni. Rinichii primesc sange prin intermediul arterelor renale, il trec printr-o serie de tuburi denumite tuburi renale unde este curatat de substante inutile si daunatoare, produse de organism sau preluate din exterior, dupa care sangele se intoarce la circulatia generala prin venele renale.

Prin intermediul acestui proces, elementele bune sunt transmise in organism prin intermediul circulatiei sangvine, iar cele toxice sunt eliminate prin urina. Practic, lichidul in exces (apa in general) si substantele filtrate sunt eliminate de rinichi sub forma de urina.

 

Diabet si hipertensiune : factorii de risc in bolile renale

 

In conditiile in care rinichii functioneaza bine, deseurile sunt constant eliminate din organism. Pe de cealalta parte, cand acest organ nu functioneaza corespunzator, deseurile sunt acumulate in sange.

Maladiile renale au cauze multiple: infectii, administrarea de medicamente, dereglarea sistemului imunitar, malformatii renale si adesea hipertensiune si diabet. Aceste doua patologii din urma sunt strans legate de aparitia bolilor renale, deoarece contribuie la deteriorarea glomerulelor care filtreaza sangele in rinichi.

 

8 sfaturi pentru a avea rinichi sanatosi

 

Toate masurile de prevenire a diabetului si a afectiunilor cardiovasculare (hipertensiune) sunt importante si pentru mentinerea rinichilor sanatosi. In plus, poti adopta cateva sfaturi extrem de simple, insa foarte utile, care sa te ajute sa prelungesti activitatea functiilor renale cat mai mult timp si in conditii cat mai bune:

1 Bea apa in cantitate suficienta pentru organism, in jur de 1,5 l de-a lungul intregii zile. Apa are proprietatea de a dilua urina, prevenind concentratia de toxine, minerale si saruri, care se pot transforma in pietre sau pot facilita aparitia infectiilor.

2 Nu manca prea sarat, deoarece excesul de sare favorizeaza instalarea hipertensiunii, un factor de risc important pentru bolile renale.

3 Mananca echilibrat si fa exercitii fizice pentru a preveni obezitatea deoarece aceasta este adesea asociata cu diabetul si implicit cu bolile renale.

4 Evita automedicatia, deoarece anumite medicamente administrate pe o perioada mai mare de timp pot fi nocive pentru rinichi: anti-inflamatoarele nesteroidiene, anumite analgezice, medicamente imunosupresoare etc.

5 Atentie mare la diuretice. Abuzul de diuretice poate duce la aparitia unui blocaj si ulterior la deces.

6 Renunta la fumat. In cazul in care fumezi, trebuie sa stii ca tutunul accelereaza evolutia bolilor renale.

7 Evita regimurile hiperproteice deoarece obosesc rinichii. Lipsa lichidelor din corp poate favoriza aparitia pietrelor la rinichi.

8 Controleaza-ti regulat tensiunea arteriala. Tensiunea arteriala foarte ridicata poate dezvalui o problema renala sau poate duce ulterior la aparitia uneia.

 

Testeaza-ti gratuit sanatatea rinichilor

 

Din 2006, in a doua joi din luna martie se sarbatoreste, anual, Ziua Mondiala a Rinichiului in urma unei initiative a Societatii Internationale de Nefrologie si a Federatiei Internationale a Fundatiilor Rinichiului.

Si Romania celebreaza aceste eveniment, astfel in unele dintre cele mai mari orase din tara au fost puse la dispozitie puncte de informare si efectuare a unor prime investigatii in diagnosticarea unor eventuale afectiuni renale. In perioada 8-11 martie 2010, intre orele 10-18, personal calificat ii asteapta pe toti cei care doresc sa verifice daca exista riscul de a suferi de o boala a rinichilor.

Locatiile sunt:

  • Bucuresti: Bucuresti Mall (Vitan), AFI Palace Cotroceni
  • Craiova: Mihai Viteazul
  • Iasi: Iulius Mall
  • Cluj-Napoca: Iulius Mall
  • Timisoara: Iulius Mall
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare