Boli

# cum sa traiesti cu durerea #dureri cronice #dureri

Cum sa inveti sa traiesti cu durerile cronice! Sfaturi de la psihoterapeuti

Potrivit statisticilor efectuate la nivel mondial 88% din populatia adulta a lumii sufera de dureri corporale, mai mult de jumatate (65%) avand dureri mai des de o data pe saptamana.

Studiile arata ca efectul durerii se propaga pe scara larga si ca cei afectati declara ca durerea le afecteaza viata sociala (72%) si amoroasa (64%) in fiecare zi, iar 78% dintre cei care sunt angajati declara ca durerea le afecteaza si viata profesionala.

In opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, durerea in sine este un element esential in supravietuirea umana, aceasta fiind calea prin care corpul nostru ne semnalizeaza ca ceva nu este in regula si trebuie sa facem ceva rapid.

“Fara acest tip de semnal existenta noastra ar fi amenintata. Atunci cand durerea nu mai are insa un scop util si nu avem nimic de invatat din mesajul sau, durerea devine doar o forta care ne manipuleaza viata. Durerea reduce dramatic calitatea vietii, atat la nivel fizic cat si la nivel emotional; desi durerea este o experienta extrem de personala si subiectiva, ea are efecte ce se propaga dincolo de persoana suferinda. Atunci cand vorbim despre durere, ne raportam intotdeauna la doua tipuri diferite de durere – cronica sau acuta. Durerea acuta este de obicei temporara dar foarte puternica, si este insotita de anxietate sau stres emotional”, declara hipnoterapeutul.

Stresul si anxietatea fac durerea sa se intensifice

Pe de alta parte, durerea cronica dureaza cel putin 3-6 luni, chiar ani, fiind interpretata de o parte din cei suferinzi ca insasi o boala. Acest tip de durere poate continua chiar si dupa ce leziunea s-a vindecat sau boala care a provocat-o a disparut.

In unele cazuri, durerea vine si se duce, in alte cazuri este persistenta si neincetata. Este un semnal care continua si dupa momentul in care trebuie sa fim alerti la ceva, la un pericol. Este durerea care nu a raspuns la ingrijirile medicale corespunzatoare.

“Daca ai dureri in mod regulat, este important sa iei in considerare gestionarea durerii cronice. Formele de terapie care abordeaza legatura dintre minte si corp sunt adesea recomandate persoanelor care se confrunta cu dureri pe termen lung. Stresul si anxietatea sunt reactii adverse frecvente ale durerii si chiar pot face senzatia durerii sa se intensifice. Durerea cronica este sustinuta de procese de gandire care se genereaza la nivel subconstient si, de cele mai multe ori, poate fi solutionata doar accesand acest nivel emotional al fiintei. Principalele tipuri de gandire maladaptiva sunt: catastrofierea, exagerarea si auto-sugestia. Toate acestea au potentialul de a stimula deznadejdea si de a intensifica experienta durerii. Aceste stiluri de gandire pot fi modificate sau reduse prin conştientizarea naturii si a impactului acestora si prin prescrierea de noi strategii”, explica hipnoterapeutul Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Hipnoza, un instrument extrem de eficient in ameliorarea suferintelor

Ajutorul necesar pentru a reduce stresul si pentru a schimba modelele de gandire legate de durere poate, prin urmare, sa faca o diferenta uriasa in perceptia durerii. Pentru aceasta, tot mai multi oameni opteaza pentru hipnoterapie.

“Mai degraba decat sa te convinga ca durerea nu exista, tehnicile de gestionare a durerii presupun sa gestionezi orice teama si anxietate pe care le-ai putea avea in legatura cu durerea ta. De asemenea, ajuta la reducerea stresului si relaxarea sistemului nervos pentru a-l ajuta sa devina mai putin reactiv la durere. Hipnoza pentru controlul durerii iti reorienteaza mintea departe de durere si te ajuta sa te focusezi pe ceva mai placut. Hipnoza s-a dovedit a fi un instrument extrem de eficient in ameliorarea suferintelor de mai multe feluri. Poate fi folosita pentru a ajuta la reducerea sau eliminarea durerii fizice si, de asemenea, pentru provocarea unei schimbari la cei cu o varietate de conditii emotionale si psihologice”, afirma hipnoterapeutul Eugen Popa.

6 sfaturi pentru a trai cu dureri cronice

1. Invata tehnici de respiratie profunda care te pot ajuta sa te relaxezi, ceea ce poate usura durerea.

2. Este important sa reduci stresul. Stresul intensifica durerea cronica. Depresia, anxietatea, stresul si furia pot creste sensibilitatea organismului la durere. invatand sa preiei controlul asupra stresului, poti gasi o usurare a durerii cronice.

3. Fa miscare. Endorfinele eliberate de creier in timpul exercitiilor fizice pot ajuta la reducerea durerii cronice.

4. Nu fuma. Fumatul afecteaza circulatia sangelui si poate creste senzatia durerii.

5. Alege o dieta sanatoasa, echilibrata daca te confrunti cu dureri cronice.

6. Gaseste modalitati de a-ti distrage atentia de la durere. Cu cat te gandesti mai mult la durere, cu atat ii cresti puterea. In schimb, alege activitati care iti plac si pe care te poti concentra cu usurinta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare