Boli

#alimentatie ger #imbracaminte ger #cum sa faci fata gerului #sfaturi ger #ger

Cum sa faci fata gerului. Sfaturi utile de la medici

Frigul reprezinta o sursa de stres pentru organism. Medicii atrag atentia ca expunerea la frig cauzeaza  hipotermie, degeraturi, dar si probleme legate de starea psihica, precum somnolenta, pierderi de memorie, dificultati de vorbire. Mai mult, atunci cand temperaturile scad sub 5 grade Celsius, riscul de infarct miocardic creste cu 2 la suta de fiecare data cand temperatura mediului ambiant scade cu un grad. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa treci cu bine peste zilele geroase!  

1. Trei straturi de imbracaminte

Trei straturi de haine mai subtiri sunt mai eficiente decat un strat gros pentru mentinerea temperaturii corporale! Combinatia ideala este alcatuita din lenjerie de corp, un tricou sau o bluza, un pulover si o jacheta. Sunt de evitat hainele din care mentin umiditate, cum sunt nailonul si acrilicul. Si pe sub pantaloni este indicat sa purtati o pereche de colanti subtiri.

2. Ai grija la extremitati!

Mainile, picioarele si capul sunt cele mai sensibile parti ale corpului cand vine vorba despre frig. 50 la suta din schimburile termice cu exteriorul se realizeaza la aceste niveluri.

De aceea, medicii recomanda sa nu iesim din casa fara manusi, sosete groase si caciuli, flausate, daca este posibil!

3. Evita alcoolul!

Si iarna, organismul are nevoie de hidratare, cel putin 1,5 litri de lichide! Un organism deshidratat este mai susceptibil la degeraturi si infectii. Indicate sunt ceaiurile din plante, in niciun caz bauturile alcoolice, care dau o impresie falsa de caldura. Alcoolul stimuleaza dilatarea vaselor de sange si determina pierderea de caldura a corpului, crescand astfel riscul de hipotermie.

Specialistii Directiei de Sanatate Publica atrag atentia ca, in astfel de perioade, cu temperaturi foarte scazute, se impune consumul de alimente bogate in proteine si grasimi nesaturate, fructe, legume .

Totodata, persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, trebuie sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii in conditii de temperaturi scazute.

Specialistii DSP mai afirma ca o atentie speciala trebuie acordata copiilor si trebuie sa se evite situatiile in care acestia sunt lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate, parintii fiind rugati sa evite transporturile pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator.

Alte recomandari ale DSP se refera la incalzirea corespunzatoare a locuintelor si a spatiilor inchise de locuit si evitarea utilizarii instalatiilor improvizate, care pot duce la intoxicatii cu monoxid de carbon, asigurarea unei bune aerisiri a locuintelor, cel putin o data pe zi, si atentie la supraincalzirea atmosferei din locuinta pentru ca socul termic este mai mare atunci cand se iese afara, precum si evitarea, pe cat posibil, a deplasarii pe portiunile acoperite cu gheata.
 

Sursa foto: am3adsource

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare