Boli

#dureri lombare #curatanie Pasti #dureri de spate

Cum sa faci curatenie fara sa-ti pui sanatatea in pericol

Miscari si rotiri controlate, dar si pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar doua dintre recomandarile specialistilor pentru cei care au demarat maratonul curateniei inainte de Pasti!

Recomandarile sunt cu atat mai importante cu cat statisticile arata ca 80% din populatia adulta s-a confruntat macar o data in viata cu durerile de spate.

“Aparent banala curatenie de Paste poate deveni o provocare pentru toate persoanele care au experimentat in ultimele luni o durere lombara, puternica sau usoara. Daca suntem in plin puseu dureros sau imediat dupa iesirea din el, e cel mai indicat sa chemam pe cineva sa ne ajute, pentru ca altfel riscam sa afectam din nou coloana. In cazul unei dureri cronice usoare, surde, suportabile, sau al lipsei durerii la o distanta de cateva luni de un episod acut, trebuie sa ne adaptam activitatile, sa gandim un plan de derulare al acestora pe o perioada de cateva zile”, a explicat dr. Iulia Belc, medic primar, recuperare medicala, medicina fizica si balneologie, directorul medical al Bio Ortoclinic, pentru adevarul.ro.

“Ca regula generala, activitatea trebuie intrerupta de pauze periodice de 10-15 minute, la interval de 40-45 minute, sau imediat, in cazul aparitiei unei dureri sau a unui disconfort. La fel de important este sa ne alegem ustensile si echipamente usoare, usor de manevrat, precum: galeti, cosuri usoare, mopuri si maturi cu maner lung, raclete de geam cu maner telescopic, aspirator usor, pe roti, cu tub lung, telescopic si cordon lung, sau utilizarea unui prelungitor, ca sa nu fim nevoiti sa ne aplecam repetat pentru a schimba priza. Mai mult, trebuie sa acordam atentie pozitiei adoptate in timp ce stam in picioare, ne miscam, ne aplecam, ridicam greutati, ne intindem dupa obiecte aflate pe rafturi inalte ori facem miscari de du-te-vino si rotatii cand manipulam aspiratorul, matura sau mopul”, declara dr Iulia Belc.

Daca, de exemplu, mobila de bucatarie nu are picioare de sprijin,nu stati in pozitii de balerina, cu varfurile mult in afara, ca sa stam cat mai aproape de dulap. Acest lucru va accentua scobitura lombara, lordoza, va pune presiune asupra articulatiilor intervertebrale, determinand aparitia durerii. Indicat este sa sa sprijinim alternativ cate un picior pe o mica treapta improvizata.

Ridicarea oricarei greutati se face cu doua maini, ajutandu-ne de membrele inferioare si indoind mereu genunchii. Miscarea de ridicare NU trebuie facuta cu genunchii intinsi. Nu uitati sa departati picioarele la nivelul umerilor!

Atunci cand dati cu matura sau cu mopul - obligatoriu cu maner lung -, stati cu spatele drept, contractati musculatura abdominala si tineti ustensila aproape de corp pentru a evita miscarea de intindere. Aplecati-va doar din genunchi, nu din coloana. in cazul aspiratorului, pastrati pozitia dreapta, incordati muschii abdomenului, asezati un picior in fata, genunchii usor indoiti si lasati greutatea corpului pe ei la miscarea de impingere in fata.

Pentru spalatul geamurilor folositi o racleta cu maner telescopic sau o scarita si evitati miscarile de intinder

”La intinsul rufelor, adaptati inaltimea sarmelor la inaltimea dumneavoastra, sau folositi umerase. Folositi-va doar de brate si de ridicarea pe varful picioarelor, pentru a evita miscarile de intindere lombara”, subliniaza dr. Iulia Belc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare