Boli

#tigari #fumat #tutun # renuntarea la fumat #dependenta de tutun

Cum sa determini pe cineva sa renunte la fumat

Renuntarea la fumat este un lucru extrem de greu de realizat. Fii alaturi de prietenul tau, incurajeaza-l si arata-i beneficiile unei vieti sanatoase, fara tutun.

 

Concentreaza-te asupra ta


Daca iti cicalesti constant prietenul fumator despre obiceiul lui daunator, vei sfarsi prin a primi un raspuns negativ. Inceraca insa sa procedezi altfel. Spui prietenului tau cat de mult te afecteaza fumatul. Daca nu iti place cum miroase locuinta sau masina, spune-i acest lucru.

Arata-i sentimentele tale intr-un mod simplu, fara insa a-l acuza. Fa asa incat lucrurile pe care i le spui sa fie personale.

De asemenea, evita sa ii spui ceea ce simti atunci cand esti nervos. Mania nu ajuta la motivarea prietenului tau. Incearca sa ii explici motivele tale de ingrijorare in ceee priveste sanatatea lui.


Fii pozitiv

 

Pentru a se lasa de fumat, persoanele cu acest viciu trebuie sa realizeze ca isi doresc sa faca si altceva. Incearca sa ii evidentiezi prietenului tau beneficiile renuntarii la fumat. O sanatate mai buna si eliberarea de dependenta sunt lucruri mult mai importante decat placerea temporara a fumatului.

Atunci cand prietenul tau fumator isi exprima dorinta de a se lasa de fumat, ajuta-l si incurajeaza-l, spunandu-i cum i se va schimba viata in bine, fara tigari.

De asemenea, arata-i prietenului tau ca vei fi mereu alaturi de el, de-a lungul procesului chinuitor de renuntare la tutun. Pentru majoritatea fumatorilor, tutunul este cel mai bun prieten, la care se intorc atunci cand au probleme si care ii face sa se simta mai bine.

Arata-i prietenului tau ca sunt si alte modalitati de a face fata stresului.

 

Motiveaza-l


Cel mai puternic factor motivant pentru multi fumatori este simpla realizare a faptului ca viciul lor ii tine la distanta de familie si prieteni. De exemplu, atunci cand o prietena este insarcinata si nu poate sta in locuri in care se fumeaza, prietenul fumator va realiza ca trebuie sa renunte la viciul sau pentru a-si vedea in mod frecvent cunoscutii.

Incearca insa sa eviti sa il faci sa se simta vinovat. Prietenul tau se va simti prost si nu va mai avea incredere in prietenia ta.
 

Asteapta momentul potrivit


Specialistii spun ca momentul potrivit este cel mai important factor pentru persoanele care vor sa renunte la tutun. Nu iti forta sa ia aceasta decizie atunci cand nu vrea.

Fii atent insa la semnalele pe care le emite. Daca iti spune ca si-ar dori sa renunte la tigari, dar ca ii este frica de esec , incearca sa il incurajezi. Nu uita ca decizia trebuie sa fie doar a lui.
 

Mergi la specialist


Daca prietenul tau este hotarat sa renunte la fumat, il poti incuraja sa apeleze la ajutor specializat. Poti merge cu el la medic, care ii va expune riscurile fumatului, dar si beneficiile unei vieti sanatoase.

De asemenea, si medicii psihologi pot fi de mare ajutor in lupta cu acest viciu. Il va ajuta sa gaseasca si alte placeri in viata, mai putin nocive.

Ai grija insa sa nu fii prea implusiv si posesiv si sa iei tu deciziile prietenului tau. Lasa-l pe el sa sune la un cabinet medical si sa stabileasca o intalnire.
 

Ofera-i un premiu


Renuntarea la tutun este un lucru extrem de greu de realizat. Trebuie sa fii alturi de prietenul tau si sa intelegi starile prin care trece. Daca a fumat , ofera-i prietenului un premiu.

Fa-i cadou un lucru pe care il dorea foarte mult, mergi cu el la film sau la un concert si spune-i ca toate aceste lucruri au fost achizitionate cu echivalentul tigarilor la care a renuntat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare