Boli

#prevenire pietre #pietre la rinichi #rinichi

Cum prevenim pietrele la rinichi?

Daca ai avut vreodata pietre la rinichi, cu siguranta nu ai cum sa uiti durerile insuportabile. Insa stiai ca posibilitatea de revenire a pietrelor la rinichi este foarte mare, daca nu iei masuri preventive?

Pietrele la rinichi se formeaza atunci cand anumite substante trasnportate de urina se concentreaza in formatiuni cristalizate. Acestea se pot dezvolta pana ajung pietre, a caror consistenta este tare, cu dimensiuni variate, de la cativa milimetri pana la cativa centimetri în diametru. Ele sunt eliminate din organism prin tractul urinar (ureter, vezica si uretra), dar pot face dificil sau chiar bloca fluxul urinar. Atunci cand pietrele se deplaseaza in tractul urinar, pot provoca:

-durere puternica in zona spatelui, abdomenului inferior sau in zona genitala;

-senzatie intensa de arsura in timpul urinarii;

-urinare cu sange;

-ameteli si varsaturi;

Iata cateva metode de prevenire a pietrelor la rinichi:

-“Apa spala pietrele” : consumul unei cantitati optime de apa dilueaza substantele ce conduc la formarea calculilor renali. Daca nu esti obisnuit sa bei apa, adauga treptat cate o jumatate de pahar la cantitatea care o bei zilnic. Iti poti da seama dupa coloratia urinei daca te-ai hidratat suficient sau nu. Astfel, urina care are culoarea apei arata ca organismul este bine hidratat.

-Citratii continuti de sucurile de citrice sau de limonada ajuta la dizolvarea calculilor renali.

-O carenta de calciu face ca nivelul oxalatilor din corp sa creasca, conducand la formarea pietrelor. Totusi, sunt studii care arata ca suplimentele cu calciu fac mai mult rau decat bine, favorizand aparitia pietrelor. Indicat este sa ai o alimentatie bogata in calciu: seminte de susan, migdale, spanac, urzici, portocale, iaurt.

-Ideal este sa reduci si sodiul din alimentatie, intrucat acesta favorizeaza eliminarea renala de calciu, ducand la formarea cristalelor de oxalat de calciu in urina. In loc de sare, folositi o sare obtinuta din plante, spre exemplu. Eliminati din dieta mezelurile, care contin cantitati mari de sodiu.

-Proteina animala conduce la formarea calculilor renali, din cauza cresterii nivelului de acid uric in urina si reducerea citratilor, cu rol in prevenirea pietrelor. Inlocuieste proteina animala cu proteine de origine vegetala: linte, fasole, quinoa, seminte de canepa, nuci etc.

-Evita sa consumi in exces anumite alimente bogate in oxalati: ciocolata, stevia, rosiile, rubarba, sfecla, spanacul, ceaiul negru si ceaiul verde.

-Un aliment benefic pentru sanatatea rinichilor este merisorul. Bogat in flavonoizi, taninuri, saruri de magneziu, saruri ale acizilor organici, vitamina C etc. merisorul reprezinta un adevarat elixir pentru recuperarea si mentinerea sanatatii rinichilor. Avand actiune antiinflamatoare, bactericida si diuretica, merisorul ajuta la eliminarea uratilor, substantele ce conduc la declansarea litiazei renale si la eliminarea calculilor de la nivelul rinichilor si de la nivelul vezicii urinare. Exista studii ce atesta ca merisorul poate reduce formarea de pietre din oxalat de calciu la nivelul urinar.

In acest sens, iti recomandam SuperCranberry™ - Merisor-canadian, un supliment 100% natural si vegetal superconcentrat, care contine fructe de merisor canadian atent selectionate, de clasa superioara (calitate A). Fiecare capsula contine extract concentrat (de 40:1, ceea ce corespunde cu 40 de capsule, 500 mg/capsula de merisor Canadian, incluzând coaja, semintele, fibrele si sucul) si standardizat (minim 125 mg PAC/proantocianidine). SuperCranberry™ - Merisor-canadianajuta la reducerea disconfortului acut si subit la nivelul aparatului urinar, fiind un adjuvant eficient in cazul pietrelor la rinichi (litiaza renala) sau a pietrelor la vezica urinara (litiaza vezicala).

 

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare