Boli

Cum ne protejam pe canicula

Expunerea pentru o perioada indelungata la calduri puternice reprezinta o agresiune pentru organismul uman, care este astfel expus la riscul unei deshidratari severe, al unui atac de caldura sau agravarii unei boli cronice. Din cauza temperaturilor inalte, de peste 35 de grade Celsius, se produce o crestere a transpiratiei, care are rol in reglarea termica si impiedica supraincalzirea corpului. Odata cu apa, organismul mai pierde saruri minerale si vitamine, fapt ce poate avea consecinte negative. Principalele simptome in situatii de acest gen sunt: oboseala psihica si fizica, stare de disconfort, iritabilitate, greata, varsaturi, cefalee, ameteala, lesin, dureri musculare, insomnie sau intensificarea simptomatologiei in caz de boli cronice. Atacul de caldura se poate recunoaste prin debut brusc al manifestarilor (15-20 de minute), confuzie, dezorientare temporospatiala, tahicardie , comportament bizar, status mental alterat, coma, iar temperatura corpului depaseste 40 de grade. Medicii recomanda in zilele caniculare consumarea in medie a doi litri de lichide pe zi, care nu vor fi baute prea reci (se elimina inainte de a hidrata organismul). In afara de lichidele propriu-zise, se vor consuma cat mai multe fructe si legume. Consumand cat mai multe fructe si legume, dispare senzatia de sete continua. In plus, aceste fructe si legume elibereaza prin consum un numar mic de calorii. Se mai pot consuma ceaiuri calde, fara zahar, de izma, de soc, de musetel, de sunatoare si mai ales de urzici, la temperatura camerei. Uneori alegerea acestor ceaiuri se poate face si in functie de necesitatile terapeutice. De asemenea, in zilele caniculare este de preferat:
  • evitarea expunerii la soare si folosirea de mijloace de protectie (palarii, umbrele, ochelari de soare , imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise)
  • o alimentatie saraca in grasimi; evitarea excesului de cafea si a consumului de bauturi alcoolice
  • dusuri frecvente cu apa la temperatura moderata
  • evitarea unor eforturi fizice sustinute in perioada zilei in care temperatura atinge valorile maxime
  • evitarea transporturilor pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare
  • in cazul deplasarilor in zone ale caror surse de apa nu intrunesc conditiile de potabilitate sau nu sunt verificate sanitar, se va consuma apa imbuteliata si apa fiarta racita
Este necesar ca in zilele caniculare persoanele varstinice, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile in spatiu liber si sa evite frecventarea locurilor aglomerate. In caz de insolatie, este nevoie de supe de legume si sucuri de fructe , care asigura necesarul de saruri minelare, precum si de alimente cu aport mare de potasiu si magneziu: bananele, pepenele galben, lintea, mazarea, fasolea si soia. De asemenea, este bine sa tragem jaluzelele sau draperiile din locuinta si sa inchidem ferestrele expuse la soare. Le putem deschide seara tarziu sau dimineata, atunci cand temperatura exterioara este mai scazuta fata de cea din locuinta. Pentru a reduce temperatura din casa lumina artificiala trebuie mentinuta la intensitate scazuta si pentru perioade scurte. Este recomandat sa se inchidea orice aparat electro-casnic de care nu este nevoie. Copiii, varstnicii si persoanele cu dizabilitati nu trebuie lasati singuri, in masini sau in incaperi prost ventilate, chiar daca este vorba despre perioade scurte de timp.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare