Boli

#bolile copilariei #scarlatina #varicela

Cum identificam bolile copilariei: scarlatina si varicela

Bolile copilariei sunt, asa cum le spune si numele, boli pe care cei mici le fac in primii ani de viata, de obicei la contactul cu un virus sau o bacterie. Multe dintre aceste boli se fac o singura data in viata, pentru ca in urma episodului de boala organismul copilului isi fabrica anticorpi care il protejeaza ulterior.

Maoritatea bolilor copilariei debuteaza cu simptome similare, de aceea este bine sa stii cum le deosebesti si, mai ales, care sunt semnele care trebuie sa te trimita la medic. In cele ce urmeaza poti afla mai multe despre doua dintre cele mai intalnite boli ale copilariei: scarlatina si varicela.

Scarlatina - Cauze, simptome si tratament

Scarlatina apare la copiii care sufera de o infectie cu streptococ, fie in gat, fie la nivelul pielii. Streptococul de tip A produce o toxina care duce la aparitia unor bubite mici si rosii pe piele. Eruptia se poate intnde pe tot corpul si poate fi asemanata cu o arsura solara. La atingere, vei simti pielea copilului ca un smirghel, din cauza bubitelor foarte mici. Acestea apar mai intai pe gat si pe fata si se raspandesc apoi pe piept, pe spate pe membre. Daca vei analiza subsuoara celui mic, sau zona genitala, vei observa la pliurile pielii fasii rosii formate de eruptie.

Scarlatina la copii poate fi asociată si simptome precum gat inflamat, febra de peste 38 de grade celsius, umflarea ganglionilor din spatele urechilor. Micutul tau ar putea avea frisoane, dureri musculare, stari de voma. Daca aceste simptome pot semana cu o banala raceala, la aparitia eruptiei mergi la medicul pediatru, pentru ca este nevoie de tratament cu antibiotic, fiind vorba despre o infectie cu o bacterie.

Tratamentul dureaza aproximativ 10 zile si este nevoie ca cel mic sa fie izolat, pentru ca infectia este contagioasa. Bubitele vor disparea dupa primele cinci, sase zile, insa pielea poate ramane aspra in continuare cateva saptamani.

Varicela - Cauze, simptome si tratament

Varicela este o infectie cauzata de virusul varicelo-zosterian. Se manifesta prin aparitia unei eruptii cutanate si necesita izolarea celui mic. Simptomele initiale sunt asemanatoare gripei: febra, dureri de cap si de stomac, rosu in gat. Ulterior, apar pe burta si pe spate bubite mici, rosii, asemanatoare unor gamalii de ace. Acestea se umplu in cateva zile de lichid si provoaca mancarimi intense. Blisterele se sparg de la sine sau atunci cand copilul se scarpina, si lasa rani deschise care la final devin cruste. Scarpinatul excesiv poate lasa semne, dupa ce boala trece.

Copilul infectat cu virusul varicelo-zosterian este contagios cateva zile inainte de eruptie si apoi pana la disparitia ultimei cruste de pe corp. Odata facuta varicela, virusul ramane in corp, latent, pentru tot restul vietii. De aceea, copiii care sunt vaccinati impotriva varicelei pot face forme mai usoare ale bolii sau deloc.

Daca cel mic are varicela, primul pas este sa il izolezi, pentru ca este foarte contagios. In ce priveste tratamentul, la copiii sanatosi, medicii recomanda repaus si tratarea simptomelor. Virusul este eliminat in mod natural de organism, insa poti ameliora simptomele celui mic cu medicamente impotriva febrei sau unguente mentolate pentru a potoli mancarimea. In cazul copiilor foarte mici sau a celor cu diverse alte afectiuni, medicul poate recoamnda administrarea unui tratament antiviral, care incetineste activitatea virusului si accelereaza vindecarea. Asigura-te ca cel mic bea multe lichide, pentru ca este in pericol de deshidratare.

Identificarea corecta a bolilor copilariei te va scuti de complicatii neplacute. Nu uita, chiar daca simptomele initiale sugereaza o raceala sau o gripa, aparitia eruptiilor cutanate trebuie sa va trimita rapid la medic. Daca in cazul varicelei, boala trece de la sine, in cazul scarlatinei, tratamentul antibacterian cu antibiotic este necesar.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare