Boli

#dismenoree #dureri #menstruatie #adolescente

Cum gestionezi dismenoreea (durerile menstruale)

Multe adolescente si femei se confrunta cu dismenoreea sau durerile, in timpul menstruatiei. Acestea sunt localizate in zona pelvina si lombara si se manifesta sub forma de crampe, de intesitate diferita de la o persoana la alta. Unele femei gestioneaza, cu usurinta, dismenoreea, insa, altele au dureri insuportabile. Dismenoreea poate fi, uneori, insotita de alte simptome, cum ar fi greata, varsaturile sau diareea.

Durerile menstruale pot fi mai intense, in cazul persoanelor sub 20 de ani sau celor care prezinta sangerari menstruale abundente. De asemenea, primele menstruatii din viata pot fi mai dureroase. Cu toate acestea, este important sa stii ca dismenoreea poate fi mai severa in cazul unor afectiuni, precum endometrioza, fibromul uterin sau chisturile ovariene.

Totusi, dismenoreea iti poate distruge planurile timp de cateva zile pe luna, in functie de intensitatea durerii. Asadar, iti oferim cateva metode prin care poti gestiona eficient durerile menstruale.

Medicamente

Bineinteles ca, in momentul in care experimentezi o anumita durere, primul gand este administrarea de medicamente. Specialistii recomanda antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul. Acestea scad productia de prostaglandine, hormon care poate fi raspunzator de aparitia durerilor menstruale.

Este important ca aceste medicamente sa se administreze conform recomandarilor din prospect, pentru ca un exces poate fi daunator. De asemenea, daca suferi de afectiuni gastrice sau renale, cere sfatul cadrelor medicale in legatura cu medicamentele potrivite.

Cu toate acestea, dismenoreea rezista de multe ori si la medicatie. Din fericire, exista si alte metode ca sa ameliorezi durerile menstruale.

Caldura

Iti poti calma durerile menstruale daca aplici, pe zona abdominala, caldura. Aceasta ajuta la relaxarea muschilor, si, cum uterul este un organ musculo-cavitar, procedura are efect. Multe studii au demonstrat ca aceasta metoda este la fel de eficienta precum tratamentul de ibuprofen.

Care sunt cele mai bune variante prin care poti face acest lucru? Iata cateva:

  • Fa bai calde
  • Pune o sticla cu apa calda sau o perna speciale cu apa calda
  • Folosește un prosop imbibat in apa calda
  • Utilizeaza o compresa termica

Yoga si exercitii fizice

Yoga reprezinta o tehnica de relaxare care combina o serie de pozitii ale corpului. Pozitiile yoga relaxeaza muschii si stimuleaza productia de endorfine sau „hormonii fericirii”, care reduc perceptia durerii. Exercitiile fizice, precum cele de tip aerobic sau fitness, sunt si ele raspunzatoare de productia endorfinelor.

Atat yoga cat si exercitiile fizice pot fi efectuate in timpul menstruatiei, dar si in restul ciclului menstrual. Totusi, in timpul menstruatiilor, incearca sa eviti exercitiile fizice foarte intense.

Plante medicinale

Infuziile de plante pot fi utile pentru ameliorarea durerilor menstruale. Nu exista studii care sa demonstreze eficienta garantata a ceaiurilor in acest scop. Insa, infuziile de plante au fost folosite timp de secole drept remedii traditionale pentru dismenoree. Acest lucru inseamna ca, pentru unele persoane, unele ceaiuri pot fi extrem de utile.

Ceaiurile recomandate pentru dismenoree sunt cele pe baza de:

  • Musetel
  • Menta
  • Ghimbir
  • Seminte de fenicul
  • Calin

Aceste plante medicinale pot fi administrate si sub forma de suplimente naturiste.

Magneziu

Magneziul ajuta la ameliorarea crampelor. Asigura-te ca ai un aport optim de magneziu, adoptand o dieta sanatoasa, variata si echilibrata. Alimentele bogate in magneziu sunt migdalele, spanacul, untul de arahide si ciocolata neagra.

Desigur ca poti apela la un supliment cu magneziu, insa este important sa respecti dozele recomandate, ca sa nu ajungi la exces.

Orgasm

In timpul orgasmului feminin, tot corpul este implicat, prin diferite mecanisme, inclusiv maduva spinarii care contine tesut nervos. De aceea, au loc semnale nervoase si se elibereaza neurotransmitatori care creeaza placere, cum ar fi endorfinele.

Evita unele alimente

In timpul menstruatiei, este important sa eviti cateva alimente si bauturi care provoaca balonare, stare care poate agrava durerile din zona pelvina. Printre acestea  se numara:

Prajelile

  • Alimentele intens procesate industrial (fast-food)
  • Bauturile carbogazoase
  • Alcoolul
  • Alimentele netolerate (cum ar fi laptele, in cazul unor persoane)

In concluzie, durerile menstruale pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor si unor remedii simple. Afla ce metoda functioneaza cel mai bine pentru tine si aplic-o.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/woman-in-gray-tank-top-while-sitting-on-bed-3807733/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare