Boli

#prim ajutor entorse #kinetoterapie entorse #entorse #cod galben polei #polei

Cum acorzi primul ajutor in caz de entorse

Codul galben de polei anuntat de meterologi creste riscul entorsele, suferite in urma cazaturilor pe gheata. De aceea, este necesar sa cunosti cateva reguli de prim ajutor care sa permita prevenirea unor sechele grave.


Pasul 1. Imobilizeaza membrul in pozitia in care persoana ranita nu simte durere. Imobilizarea se face prin bandarea zonei respective, cat mai gros posibil, in asa fel incat articulatia sa fie blocata. Efectuand aceasta procedura vei bloca articulatiile, iar oasele nu se vor mai deplasa.

Pasul 2. Daca apar dureri mari, la nivelul zonei lezate se poate aplica o punga cu gheata. Aceasta va diminua durerea si va preveni o eventuala tumefiere.

Pasul 3. Dupa ce s-a imobilizat partea traumatizata, se poate pune o atela care are ca scop imposibilitatea efectuarii miscarilor la nivelul articulatiilor. Bandajul se va face peste atela.

Pasul 4. Dupa ce se fixeaza capatul pansamentului, imobilizeaza membrul victimei. In cazul in care este vorba de un traumatism la nivelul cotului sau al umarului, se va folosi un batic, o fasa sau un cordon pentru mentinerea membrului intr-o pozitie cat mai confortabila.

Pasul 5. Condu persoana ranita la o unitate spitaliceasca pentru a i se face un consult de specialitate. In urma unei radiologii, se va vedea care este pozitia oaselor si se va pune diagnosticul corect. Astfel, se poate interveni chirugical sau membrul traumatizat poate fi pus in bandaj ghipsat.

“Dupa primele zile de criza, cand inflamatia si durerea incep sa se reduca este foarte important ca pacientul sa inceapa exercitiile de refacere, pentru a-si asigura o vindecare corespunzatoare.

Fara exercitiile fizice de reabilitare, bolnavul poate ramane cu articulatii instabile si meteosensibilitate (dureri acute la schimbarea presiunii atmosferice), entorse recidivante si, in final, chiar cu artroza (uzura cartilajului articular cu durere mare la mobilizarea articulatiei respective)”, explica kinetoterapeutul Marcel Dragus.

 

Sursa foto: mirror.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului