Expertii sustin ca spatiile deschise au riscuri de contaminare mai reduse, daca se pastreaza distantarea sociala. Lucrurile se schimba in zonele intens circulate, unde distantarea nu poate fi pastrata si nu se respecta nici regulile de igiena.
Virusul se treansmite mai greu in aer liber decat in locurile inchide deoarece aerul curat disperseaza aerosolii si ajuta la “diluarea” virusului. Pe scurt, aceeasi cantitate de virus, intr-un spatiu inchis, ramane mult timp in aer, pe cand, in aer liber acesta este actionat de vant si imprastiat.
Mai mult, expertii sustin ca in aer liber virusul ar fi distrus si de lumina ultravioleta provenita de la soare.
Cu toate acestea, este important ca, pentru a evita infectarea, sa se pastreze in continuare regulile de igiena, distantarea (cel putin 2 metri fata de restul persoanelor) si purtarea mastii de protectie.
Terasele, pot fi un pericol! Iata in ce situatii
Restaurantele sunt inchise, insa terasele pot functiona in continuare. Acestea devin insa un pericol in momentul in care acestea sunt semi-inchise, sau sunt terase improvizate. Un alt pericol este dat in momentul in care spatiul dintre mese nu este suficient de mare, astfel incat daca una dintre persoane este infectata, sa nu te afecteze. Cel mai mare pericol consta in faptul ca aici, toata lumea sta fara masca, iar o persoana infectata poate raspandi usor virusul, daca distantarea nu este respectata.