Boli

#masca # infectie respiratorie #virus mortal #coronavirus #SARS

Coronavirus: un nou virus mortal ce se poate transmite de la om la om

Coronavirusul, un virus periculos nou, aparut in Peninsula Araba, se poate transmite de la om la om, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Virusul, ajuns deja in Europa, este inrudit cu SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), care a ucis in urma cu zece ani peste 800 de persoane.

Directorul general secund al OMS, Keiji Fukuda, a declarat ieri, in timpul unei vizite la Riyad (in Arabia Saudita), ca "cea mai mare ingrijorare este faptul ca diferitele grupuri de cazuri observate in mai multe tari sustin din ce in ce mai mult ipoteza ca, atunci cand exista un contact apropiat, acest nou coronavirus se poate transmite de la o persoana la alta", informeaza Reuters.

Medicii spun totusi ca noul coronavirus este mai putin contagios decat SARS, care a facut sute de victime in 2003 in Asia si China.

Victimele noului coronavirus

Noul coronavirus, nCoV in limbajul medical, a fost detectat pentru prima data in cea de-a doua jumatate a anului 2012. Pana in prezent, au fost confirmate 34 de cazuri de infectie cu noul coronavirus, 20 dintre pacienti pierzandu-si viata.

Cea mai mare rata de infectie se afla in Arabia Saudita, unde au murit deja 13 persoane, ultimele doua decese fiind inregistrate duminica.

Pana in prezent, s-au inregistrat cazuri de infectie cu noul coronavirus in Arabia Saudita, Iordania, Germania, Marea Britanie si Franta.

In Franta au fost confirmate doua cazuri de infectare cu noul coronavirus, la doua persoane care au calatorit in Emiratele Arabe Unite.

Provenienta noului coronavirus

Potrivit ultimelor informatii, reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au declarat ca deocamdata nu dispun de suficiente informatii pentru a trage concluzii in legatura cu tipul si sursa transmiterii coronavirusului, insa isi mentin apelul facut catre populatie de a fi vigilenti in ceea ce priveste aceasta infectie respiratorie grava.

Originea noii tulpine ar putea fi de provenienta animala. Potrivit directorului general al Institutului de Supraveghere a Sanatatii, Francoise Weber, virusul ar putea proveni de la lilieci, insa exista inca multe informatii necunoscute in aceasta privinta.

Simptomele noului coronavirus

Cei mai multi oameni infectati cu noul coronavirus au dezvoltat rapid o insuficienta respiratorie grava, de tipul Sindromului Acut Respirator Sever. Simptomele mai includ si febra, tuse sau dispnee.

In 2003, epidemia de SARS care a dus la moartea a 800 de persoane, a declansat o alerta sanitara la scara mondiala. Cu toate acestea, noul virus pare sa fie diferit de SARS.

Lupta impotriva noului coronavirus

Intrucat nu exista inca un vaccin care sa trateze aceasta noua afectiune, medicii recomanda o igiena corespunzatoare si anume spalarea pe maini in mod frecvent, in special cand se manifesta simptomele noului coronavirus: tuse, dispnee, febra.

In plus, este indicata purtarea unui masti medicinale in momentul contactului cu alte persoane, in special cele bolnave sau cele care s-au intors recent dintr-o calatorie din Arabia Saudita.

Sursa foto: arabnews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare