Boli

#comportament nevrotic #boala psihica #tulburare

Comportamentul obsesiv-compulsiv

Mintea umana este foarte complexa si uneori efectueaza activitati care sunt uneori greu de controlat in ciuda faptului ca stim ca nu sunt tocmai normale. Aceste activitati sunt considerate  deplasate si de oamenii din jurul nostru, fiind percepute ca irationale si obsesive.


Tulburarea obsesiv compulsiva este o dereglare comportamentala care se manifesta printr-un comportament ciudat si prin ganduri obsedante.
Iata cateva tipuri de comportament obsesiv compulsiv


Curatenie obsesiva


Persoanele care sunt obsedati de curatenia in casa, care sterg praful de doua ori pe zi si observa de la distanta chiar si cel mai mic fir de par prezinta un comportament obsesiv compulsiv.


Verificarea obsesiva a securitatii


O alta categorie de persoane care sufera de comportament obsesiv compulsiv sunt cele care verifica de foarte multe ori daca usile si ferestrele sunt bine incuiate si care se simt adesea in pericol chiar si in propria casa.


Rugaciune obsesiva


Anumite persoane care se considera pacatoase si care cauta iertarea pacatelor, cad in extrema in care se roaga foarte mult, petrec  exagerat de mult timp la Biserica si tin tot felul de posturi drastice si sufera de un tip de comportament compulsiv obsesiv.


De asemenea, persoanele care sunt obsedate de modul in care sunt aranjate lucrurile dar si cei care nu vor sa arunce nimic din casa si tin cu dintii chiar si de cele mai marunte si inutile sufera si ele de comportament obsesiv compulsiv.


Simptomele comportamentului obsesiv compulsiv:

  • Simptome comune ale gandurilor obsesive:
  • Dezvoltarea unor ganduri si imagini violente
  • Senzatia de ingrijorare exagerata cand vine vorba despre germeni, bacterii si murdarie
  • Preocupare exagerata in ceea ce priveste ordinea si simetria
  • Concentrarea in totalitate asupra religiei si a valorilor morale.
  • Simptome comune ale comportamentului obsesiv
  • Spalarea repetata a anumitor obiecte
  • Repetarea si sublinierea unor idei
  • Verificarea repetata a persoanelor dragi
  • Rugaciunea excesiva, posturile dratice
  • Acumularea de gunoaie in casa.


Metode de tratament disponibile


Terapie cognitiva


Terapia cognitiva te invata practic cum anume sa raspunzi la gandurile obsesive si cum sa nu ajungi la comportamentul  compulsiv. Metoda ii ajuta pe oameni sa se concentreze asupra altor lucruri si sa isi ia astfel mintea de la lucrurile care ii macina atat de puternic.


Medicatie


Exista o serie de medicamente care actioneaza ca un antidepresiv si care inhiba anumiti centri nervosi din creier, centri responsabili de aceste porniri greu de controlat.


Terapie in familie


Aceasta terapie este orientata catre membrii familiei, sau mai bine spus, dinspre acestia, catre persoana care sufera de aceasta tulburare. In acest context membrii familiei sunt datori sa incerce sa ii creeze un mediu confortabil fizic si psihic pacientului si sa incerce sa il modereze atunci cand incepe sa se poarte ciudat si deplasat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului