Boli

#avort #sarcina #cancer de san

Complicatiile unui avort

In fata unei sarcini nedorite, foarte multe femei apeleaza la avort. Chiar daca in prezent avortul este legal si se deruleaza in conditii medicale adecvate nu este exceptat de la aparitia complicatiilor grave. Statisticile avorturilor arata ca, in tarile dezvoltate, numarul femeilor care recurg la intreruperea voita a sarcinii oscileaza intre 1 si 4 milioane pe an.

In Romania, avortul este legal pana la 12 saptamani de sarcina. Doar in cazurile in care mama sau fatul sunt in pericol perioada se poate prelungi pana la 14 saptamani. Majoritatea avorturilor sunt periculoase si in unele cazuri, mai rare, acestea se soldeaza cu probleme care pot dura toata viata, cu sterilitate sau chiar cu decesul gravidei.

Complicatiile care survin in urma unui avort pot fi imediate, secundare (dupa o anumita perioada de timp) sau psihologice.

 

Complicatiile imediate

 

Complicatiile imediate reprezinta cam 2% din cazuri si in aceasta categorie se regasesc: infectiile, hemoragiile, emboliile (obstructia unui vas de sange), perforarea uterina sau ranirea colului.

 

Complicatiile ginecologice secundare

 

Complicatiile ginecologice secundare pot aparea dupa o anumita perioada de timp si afecteaza in jur de 3% dintre femeile care au suferit un avort. Prin acestea se regasesc: nasterea prematura in cazul unei sarcini ulterioare (cauzata de leziunea colului uterin), sarcina extrauterina (cauzata de leziunea trompelor), sterilitate (leziuni mecanice sau inflamatorii ale trompelor sau ale colului uterin) sau chiar cancer de san.

Ginecologii au constatat ca femeile care au facut avort s-au prezentat la un consult medical din cauza dereglarilor menstruale, a pierderilor de sange foarte mari, a raporturilor sexuale dureroase.

Desi, inca nu s-a certificat faptul ca avortul ar putea fi cauza aparitiei cancerului de san, dupa efectuarea avorturilor s-a inregistrat o crestere a numarului de cancere de san (2,5%). Acest lucru ar fi cauzat de un dezechilibru hormonal brutal, din timpul procesului natural de maturare a celulelor glandelor mamare care se pregatesc pentru lactatie , provocat de intreruperea sarcinii.

 

Complicatii psihologice

 

Peste 30% dintre femeile care au recurs la avort au suferit probleme de natura psihologica, pe o anumita perioada de timp. Iata o parte dintre cele mai intalnite simptome: disfunctii sexuale, tulburari de somn, stare de neliniste, depresie nervoasa, tentativa de suicid (mai ales in cazul adolescentelor), refugierea in alcool, divort provocat de fragilizarea vietii conjugale (60% dintre cuplurile necasatorite se despart dupa un avort).

 

Semne de ingrijorare, dupa un avort

 

Chiar daca nu apar foarte des complicatii grave in urma unui avort, exista cateva simptome care iti indica faptul ca trebuie sa ceri sfatul unui medic. Daca prezinti unul dintre semnele urmatoare atat in timpul sarcinii cat si dupa un avort provocat, consulta imediat un medic ginecolog:

  • Sangerari vaginale ;
  • Crampe abdominale acute;
  • Dureri abdominale sau dureri de spate;
  • Scurgerile vaginale degaja un miros urat;
  • Febra.

Sursa foto : lepost.fr

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului