Boli

#medicamente # combinatii medicamente #combinatii fatale #medicamente fatale

Combinatii fatale: medicamente care se pot transforma in otravuri mortale!

Combinatiile intre diverse tipuri de medicamente se pot dovedi de multe ori fatale daca nu sunt administrate sub o supraveghere atenta. Grupele de medicamente care nu ar trebui combinate intre ele fac referire la antidepresive, analgezice, antifungice si medicamentele cu efect relaxant. Iar in anumite cazuri, pana si fructele se pot transforma in reale otravuri in combinatie cu medicamentele.

1. Grapefrutul ucigas

Acidul grepfrutului si alte substante continute de fructul des intalnit in diete pot declansa reactii fatale unui pacient care urmeaza anumite tratamente medicamentoase, intrucat enzimele intalnite in stomac reactioneaza cu acidul fructului impiedicand absorbtia corecta a pastilelor. Lista produselor farmaceutice care declanseaza reactii adverse in combinatie cu grepfrutul include 43 de exemple, conform unor estimari facute de medicii din Canada, intre care se afla medicamentele pentru reducerea colesterolului, antibioticele si imunosupresoarele.

2. Relaxare dusa la extrem

Opioidele, ce intra in clasa analgezicelor, si benzodiazepinele iti pot oferi senzatia de relaxare rapida. In acelasi timp insa, risti sa ramai fara suflare, efectul combinat al celor doua tipuri de medicamente fiind cel de incetinire al ritmului cardiac si respiratoriu.

3. Fericire periculoasa

Medicamentele administrate impotriva depresiei au rolul de a creste nivelul de serotonina, drogul fericirii, din creier. La o scara mai redusa, acelasi efect il au si analgezicele administrate impotriva durerilor. Combinatia dinte cele doua medicamente te poate face fericit si super-agitat in acelasi timp, dar iti creste ritmul cardiac si respiratoriu mult peste valoarea normala, aducand in prim plan un posibil infarct sau un accident vascular cerebral.

4. Trio fatal

Cea mai comuna cauza a deceselor provocate de intoxicatia cu medicamente o reprezinta combinatia dintre opioide, benzodiazepine si medicamentele de relaxare a muschilor tensionati. Este intalnita atunci cand retetele sunt prescrise de medici diferiti, consultati pentru fiecare simptom in parte. In plus, apare adesea la persoanele care depun efort fizic intens si se confrunta cu factori de stres crescut in mediul profesional sau in viata personala.

5. Tratament interzis

O alta combinatie interzisa este cea intre medicamentele administrate pentru reducerea colesterolului si cele antifungice. Luate impreuna, cele doua tipuri de medicante pot afecta rinichii si deteriora tesutul muscular.

Sursa foto: womentowomen.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare